Τοπικά

Γεωργαντάς σε Λιούπη: 236 εκ. € για την στήριξη της Τοπικής Ανάπτυξης μέσω του LEADER

Υπογράφηκε η πρόσκληση προς τις αναπτυξιακές εταιρείες με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκ. €. για την προετοιμασία στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιο Λιούπη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Στις περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνονται όλες οι αγροτικές περιοχές, οι οποίες είναι συνεκτικές από γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άποψη, ενώ εξαιρούνται οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων. Σκοπός της Πρόσκλησης είναι η επιλογή τοπικών προγραμμάτων LEADER, και ειδικότερα η επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης, των περιοχών εφαρμογής τοπικών προγραμμάτων και των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης LEADER.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο δράσης για τα Έξυπνα Χωριά που μπορεί να συμπεριλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις από τοπικούς φορείς για την ολιστική την κοινωνική, τεχνολογική, ανάπτυξη των χωριών και των αγροτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 μόνιμων κατοίκων.

Δίνεται η δυνατότητα :
1. Υλοποίησης έργων υποδομών μικρής κλίμακας, αγροτική οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης εντός οικισμών, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων για εγκατάσταση τοπικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, παιδικών σταθμών, χώρων άθλησης, πολιτιστικών κέντρων, ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, ενίσχυση βασικών υπηρεσιών, αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών και ποδηλατικές διαδρομές, έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη αυτών, θέσεις θέας, έργα πράσινων υποδομών “green infrastructure” για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές κ.λπ. με μέγιστο προϋπολογισμό 400.000€ και 20.000€ για άυλες πράξεις και ποσοστό ενίσχυσης έως 100% .
2. Ενίσχυσης μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων με μέγιστο προϋπολογισμό 400.000€ και ποσοστό ενίσχυσης έως 65% και έως 80% στα μικρά νησιά.
3. Ενίσχυσης επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, των μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, του δασοκομικού τομέα με μέγιστο προϋπολογισμό 300.000€ και ποσοστό ενίσχυσης έως 50%.
4. Δράσεις εκπαίδευσης τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή , δευτερογενή και τριτογενή τομέα με μέγιστο προϋπολογισμό 20.000€ και ποσοστό ενίσχυσης έως 100%.
Είναι σίγουρο πως τέτοια προγράμματα θα βρουν πρόσφορο έδαφος και στη Μαγνησία, δίνοντας τη δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης σε μικρά χωριά, καθιστώντας τα πόλο δημιουργίας, καινοτομίας και εισόδου στη νέα εποχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το