Ελλάδα

Γεννηματά: Γιατί διέγραψα τον Θεοχαρόπουλο -Το μήνυμα στον Παπανδρέου

Πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ έστειλε η Φώφη Γεννηματά, μία ημέρα μετά την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσσιώνη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε γιατί διέγραψε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Ερωτηθείσα πώς συμβαδίζουν η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας με την διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου, η Φώφη Γεννηματά απάντησε:
«Συμβαδίζουν απόλυτα. Ξεκαθάρισα ότι για μένα η ψήφος για τις Πρέσπες δεν είναι θέμα απλής πειθαρχίας. Εχει να κάνει με την υπευθυνότητα κάθε στελέχους και την απόφασή του να προχωρήσουμε μαζί. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πάρθηκε επειδή είχε διαφορετική άποψη ο κ. Θεοχαρόπουλος. Πάρθηκε γιατί εισηγήθηκε να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σκοπεύει να ψηφίσει μέσα στο κοινοβούλιο. Η ψήφος στις Πρέσπες είναι ψήφος στον Τσίπρα και στην κυβέρνησή του» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σημείωσε δε ότι «δεν του ζήτησε κανείς να κάνει κάτι κόντρα στην πολιτική του άποψη, την οποία είχε εκφράσει» αλλά, συμπλήρωσε «στα κόμματα πρέπει να σέβονται οι μειοψηφίες τις πλειοψηφίες. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να δρουν συντεταγμένα όλοι»
Μάλιστα εξήγησε ότι επειδή η «παρδαλή» όπως την χαρακτήρισε, ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε ο Τσίπρας στηρίζεται στα υπολείμματα της ακροδεξιάς και έχουμε έναν αδύναμο πρωθυπουργό που αναζητά δεκανίκια, ουσιαστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος έδωσε αυτή την βοήθεια.
Ερωτηθείσα η Φώφη Γεννηματά αν έχει κάνει συμφωνία με τον πρωθυπουργό, δεν το απέκλεισε: «Τον αν έχει υπάρξει συμφωνία Τσίπρα-Θεοχαρόπουλου θα φανεί, έρχονται εκλογές».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε και στον ισχυρισμό Θεοχαρόπουλου ότι του προσέφερε μια θέση στο Επικρατείας ως αντάλλαγμα για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτή τη συζήτηση. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας, δεν κάνω παζάρια, νταραβέρια και αλισβερίσια. Από την μεριά μου κάνω καθαρές, διαφανείς, πολιτικές συνεργασίες και έτσι φτάσαμε ως εδώ. Οποιος δεν θέλει να υπηρετήσει την κοινή μας πορεία αυτόνομη, μια πορεία αποφασισμένη από το Συνέδριο δεν έχει θέση ανάμεσά μας».
Μάλιστα σε ερώτηση αν η προειδοποίηση αυτή αφορά και το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ. Παπανδρέου, απάντησε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους. Είμαι αποφασισμένη να διαφυλάξω την κοινή πορεία μας».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως δεν θα υπάρξουν διαρροές από το ΚΙΝΑΛ στις Πρέσπες: «Ομόφωνα αποφασίστηκε στην ΚΟ να καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» είπε.
Σε ερώτηση για την θετική στάση που κράτησε ο Γ. Παπανδρέου στη συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές. Ο κ. Παπανδρέου έχει υπάρξει και πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, ο Σημίτης ο Παπανδρέου, υπήρξαν πρωθυπουργοί. Πάντα οι σκοπιανοί διεκδικούσαν και γλώσσα και εθνότητα αν ήταν θα τα είχαν δώσει». Και πρόσθεσε πως «ο κ. Παπανδρέου έλεγε πάντα ότι είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες βελτιώσεις στα δύο αυτά πολύ σοβαρά θέματα, την γλώσσα και την εθνότητα. «Και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ψηφοφορίας» είπε.

Σε ερώτηση για το έκτακτο συνέδριο τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι διαλύεται το ΚΙΝΑΛ και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ.
«Απλώς σημαίνει τέλος στην πολυκομματικότητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων». Οπως υπενθύμισε «στο συνέδριο τα κόμματα που μετείχαν στο Κίνημα Αλλαγής, ζήτησαν να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα τελείωνε μετά τις εκλογές». «Εκανα μια μεγάλη υπέρβαση τότε. Και έχω την ευθύνη γιατί δέχθηκα να κάνω την υπέρβαση και να μην προχωρήσω τις διαδικασίες να μετατραπεί το ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα μέσα στο 2018».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει θα ζητήσει την διάλυση των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε ως εξής:
«Σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλα τα κόμματα ένα ακόμη βήμα πίσω, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όλο το τελευταίο διάστημα» είπε, επισημαίνοντας πως «από την ώρα που συστήθηκε το ΚΙΝΑΛ το ΠΑΣΟΚ δεν συγκάλεσε τα όργανά του την Κεντρική του Επιτροπή».

Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας, η κινητήριος δύναμη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ». Τέλος, επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής δέχεται πόλεμος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. «Ο Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία και ο Τσίπρας ξέρει ότι χάνει και ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και να παραστήσει τώρα τον κεντροαριστερό. Δεν θα μας διαλύσουν δεν θα τα καταφέρουν» σημείωσε με έμφαση.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το