Τοπικά

Γενική Συνέλευση Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: Ανησυχία για θέματα περιβάλλοντος 

Έντονη ανησυχία για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στο νερό, όσο και στην ατμόσφαιρα εκφράστηκε στην προχθεσινοβραδινή γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας όπου τονίστηκε η ανάγκη για συνέχιση του παρεμβατικού του ρόλου σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Στη συνέλευση κυριάρχησε το θέμα του περιβάλλοντος, αλλά και των εξελίξεων με το νερό, με τους γιατρούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.
Παράλληλα επικρότησαν τη στάση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου να παρεμβαίνει στα ζητήματα αυτά με τεκμηριωμένο λόγο και νουθέτησαν για τη συνέχιση αυτής της στάσης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης «στη γενική συνέλευση εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των γιατρών για τα θέματα περιβάλλοντος στην πόλη μας. Και επισημάνθηκε από όλους ότι ο Ιατρικός Σύλλογος θα πρέπει να συνεχίσει να έχει τον παρεμβατικό ρόλο, όπως επιβάλλει και η θεσμική του υπόσταση».
Ερωτηθείς για το RDF επισήμανε πως και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές ασφαλείας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είμαστε αντίθετοι στην καύση υλικών που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και αποβαίνουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Προβληματισμός για ΕΦΚΑ

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε στη γενική συνέλευση, αφορούσε στον ΕΦΚΑ και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γιατροί για την αποπληρωμή του. «Με το νέο σύστημα πολλοί γιατροί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση» τόνισε ο κ. Τσάμης και συμπλήρωσε πως πλέον είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 35% του εισοδήματός τους σε εισφορές. Από τη μια το σύστημα φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους συνεπείς γιατρούς και από την άλλη δεν αποκλείεται να ωθήσει κάποιους να αναζητήσουν άλλα μέσα, ώστε να μην καταβάλλουν το ποσό που πρέπει για εισφορές. Για το αν θα κλείσουν ιατρεία λόγω του ΕΦΚΑ είναι νωρίς να το πούμε ακόμη, καθώς πριν λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου».

Δεν πληρώνουν τις συνδρομές

Τη συνέλευση απασχόλησε και το ζήτημα των συνδρομών των μελών του Ιατρικού Συλλόγου, όπου τονίστηκε πως το 2016 μόνο τα μισά μέλη ήταν συνεπείς με την πληρωμή τους. Σημειώνεται πως η ετήσια συνδρομή για τα παλαιότερα μέλη είναι στα 60 ευρώ και για τα νεότερα στα 40 ευρώ.
«Δυστυχώς παρατηρείται πως κάθε χρόνο αυξάνονται οι περιπτώσεις μελών που δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους. Και είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Υπάρχει η δυσκολία λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά υφίσταται και ο παράγων της αμέλειας. Εμείς θα ειδοποιήσουμε τα μέλη που δεν έχουν πληρώσει για την αναγκαιότητα εξόφλησης, διαφορετικά θα χρειαστεί να προβούμε σε κάποια μέτρα. Πάντως λόγω καλής διαχείρισης των αποθεματικών μας μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευθύμης Τσάμης, ο οποίος πρόσθεσε πως για φέτος ο προϋπολογισμός του Ιατρικού Συλλόγου ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.

Αποπληρώνεται το 10%

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στη συνέλευση, ο ΕΟΠΥΥ αποπλήρωσε το 10% που είχε παρακρατηθεί από τους γιατρούς για την περίοδο 2012-2015, ενώ έστειλε ειδοποίηση στους γιατρούς για συνέχεια της αποπληρωμής και για το υπόλοιπο διάστημα.
Βέβαια ανησυχία υπάρχει στους εργαστηριακούς γιατρούς, καθώς μπαίνουν νέες εξετάσεις που το κόστος μάλλον θα το επωμιστούν οι ίδιοι.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το