Τοπικά

Γελαγώτης: Ζήτημα ζωτικής σημασίας η αιμοδοσία μέσα στην πανδημία – Ο φόβος για τον covid “φρέναρε” τους εθελοντές 

Ενώπιον μίας απρόβλεπτης πρόκλησης έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες τα μέλη του συλλόγου αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρείται απροθυμία για δωρεά αίματος. Το φαινόμενο της μείωσης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών κινητοποίησε τον σύλλογο, με τον πρόεδρο κ. Ιγνάτιο Γελαγώτη, να επισημαίνει ότι το να δώσουν αίμα οι Βολιώτες αυτή την εποχή είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Ο φόβος για τον Covid-19 κρατάει αρκετό κόσμο μακριά από την αιμοδοσία και σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, ο αρνητικός αντίκτυπος είναι ορατός στα αποθέματα των μονάδων αίματος που διατηρεί το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. «Προσωπικά υπολογίζω πως η πτώση της προσέλευσης των αιμοδοτών είναι μεγαλύτερη από 30%. Από τότε που ξεκίνησε η ιστορία με τον κορωνοϊό, αρκετός κόσμος έπαψε να προσφέρει αίμα. Αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη κατέδειξε την ανάγκη καλλιέργειας της συστηματικής αιμοδοσίας. Για παράδειγμα, απ’ όσους εξακολουθούν να αιμοδοτούν, μόλις το 1/3 το κάνει σε εθελοντική βάση και τα υπόλοιπα 2/3 είναι συγγενείς και φίλοι. Κάποτε οφείλουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες. Πρέπει πάντοτε να έχουμε επάρκεια. Να καθιερώσουμε την εθελοντική προσέλευση και όχι μόνο όταν μας ζητήσει κάποιος. Εφόσον μπορούμε, κάθε τρεις μήνες να δίνουμε αίμα», σημείωσε ο κ. Γελαγώτης.

Με αφορμή, μάλιστα, τη «μετακόμιση» του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας της Χιλιαδούς, απηύθυνε έκκληση σε όσους μπορούν, να προσέλθουν για αιμοδοσία. «Εδώ και λίγες ημέρες, το τμήμα Αιμοδοσίας τα πρωινά από τις 09.00 μέχρι τις 13.00 λειτουργεί σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου, εντός των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας στη Χιλιαδού, ενώ τους προηγούμενους μήνες φιλοξενήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί αιμοδότες φοβούνται να επισκεφτούν το Νοσοκομείο. Όμως, χάρη στην εναλλακτική λύση που δόθηκε, μπορούν να έρχονται στον χώρο που μας παραχώρησε η Δημοτική Αρχή και με δεδομένο ότι τηρούνται σχολαστικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής», επισήμανε ο πρόεδρος της «Αλληλεγγύης».
Ενόψει, μάλιστα, των εορτών, η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής, με τον κ. Γελαγώτη να λέει: «Δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι καλύτερο για τα Χριστούγεννα. Μία φιάλη αίμα, μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας. Πέρα από τα επείγοντα χειρουργεία και τα έκτακτα περιστατικά, ας αναλογιστούμε πόσοι ακόμη έχουν την ανάγκη μετάγγισης αίματος, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Η επιβίωση αυτών των παιδιών είναι το πιο μεγάλο στοίχημα για εμάς».

* Εκτός από την πρωινή λειτουργία του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας της Χιλιαδούς (Γιάννη Δήμου και Μεταμορφώσεως) από τις εννιά το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν αίμα, μπορούν επίσης να προσέρχονται κάθε απόγευμα (17.30-20.00) στο Γ.Ν.Β. «Αχιλλοπούλειο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το