Τοπικά

Το ΓΕΛ Αγριάς στην Πολωνία

Τέσσερις μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς Βόλου (οι Σερέτη Ναταλία της Β’ Λυκείου, Βαρδάκης Χαράλαμπος, Φασουράκης Χαράλαμπος και Χατζηβαγγέλης Νικόλαος της Α’ Λυκείου) και δύο συνοδοί καθηγητές (Κουμούτση Αναστασία, χημικός και συντονίστρια του προγράμματος, και Ευαγγελόπουλος Δημήτριος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής) είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Glogow της Πολωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus +, με τίτλο : “Math around us”.
Οι υπόλοιπες, εκτός της Ελλάδας χώρες, που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, είναι οι εξής: Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής : τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017.
Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η αύξηση των κινήτρων των μαθητών σχετικά με την ενασχόληση και μελέτη των μαθηματικών, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να αναδείξει τη διασύνδεση των μαθηματικών με άλλα αντικείμενα όπως τις επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία), τις τέχνες, τη μουσική, τη γεωγραφία, την πληροφορική, το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου και διήρκησε ως τις 13 Μαΐου 2016.Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ενταγμένου στο πρόγραμμα, προτύπου στον τομέα του περιβάλλοντος, σχολείου της Πολωνίας «Zespol Szkol w Glogowie Malopolskim».
Μαθητές και καθηγητές παρακολουθούσαν, σε καθημερινή βάση μαθήματα σχετικά με την ύπαρξη της «χρυσής τομής» στις συνθέσεις του Μότσαρτ, το «μουσικό σκάκι» του ίδιου συνθέτη, την ακολουθία της «σειράς Fibonacci» στη μουσική οκτάβα και τη συμμετρία στην κατασκευή μουσικών οργάνων, αφού το θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν η εφαρμογή των μαθηματικών στη μουσική.
Κατά την επίσκεψή τους στο Τμήμα Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της γειτονικής πόλης Rzeszow, έγινε παρουσίαση από καθηγητές εκεί σχετικά με το «Ρόλο του χρόνου και του διαστήματος στις μουσικές συνθέσεις με βάση τις θεωρίες των επιστημόνων Newton και Leibniz».
Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου, όπου υπήρξε επιμόρφωση των καθηγητών σχετικά με τη «Δημιουργική προσέγγιση στη μαθηματική επίλυση προβλημάτων».
Με συγκίνηση οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το κλασικό κονσέρτο στο κτίριο της Φιλαρμονικής στο Rzeszow με τα εξής έργα: «Συμφωνικό ποίημα Finlandia» του συνθέτη Jean Sibelius και «Συμφωνία 9 από το έργο: New World», του συνθέτη Antοnin Dvorak.
Επιπρόσθετα, ξεναγήθηκαν στο πιο ασυνήθιστο αλατωρυχείο του κόσμου, της περιοχής Wieliczka, όπου η κατάβαση σ’ αυτό δίνει την αίσθηση εύρεσης στο κέντρο μίας περιπέτειας του Ιουλίου Βερν… Οι γενιές των ανθρακωρύχων που εργάστηκαν υπογείως για αιώνες, άφησαν πίσω τους μία συναρπαστική καταγραφή του χρόνου που πέρασαν στα έγκατα της γης, με τη μορφή μυθικών αγαλμάτων, ιστορικών και θρησκευτικών στοιχείων. Τα έργα τέχνης αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, με την πιο εκπληκτική κληρονομιά τους τον τεράστιο υπόγειο καθεδρικό ναό.
Εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά της Κρακοβίας, που υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας και η οποία ξέφυγε από την καταστροφή κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για μια πόλη-κόσμημα, που κρύβει θησαυρούς γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Περιηγήθηκαν για ώρα στη θαυμάσια Παλιά πόλη (Stare Miastro), ένα υπαίθριο μουσείο, με παλάτια, καθεδρικούς ναούς και ιστορικές κατοικίες.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης στην Πολωνία, τελευταίος σταθμός υπήρξε η σημερινή πρωτεύουσά της, η Βαρσοβία. Η πόλη ανακατασκευάστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και διατήρησε πιστά τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, αποτελώντας πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Περιηγήθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου (Plac Zamkowy), όπου εντυπωσιάστηκαν από το Βασιλικό κάστρο του 14ου αιώνα. Στην πλατεία της Παλιάς Πόλης (Rynek Starego Miasta) θαύμασαν τη γοργόνα-σύμβολο της πόλης, η οποία σύμφωνα με το σχετικό μύθο προέβλεψε τη δημιουργία της μέσα από από τα γκριζοπράσινα, μελαγχολικά νερά του ποταμού Βιστούλα που τη διασχίζει. Κατέβηκαν με ενθουσιασμό τα Πέτρινα Σκαλοπάτια, «Kamienne Schodki», που συνδέουν την Παλιά Πόλη με τον ποταμό Βιστούλα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ρωσία: Αγωνία για τους 13 εργάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρυσωρυχείο εδώ και 48 ώρες

Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα «για μια δύσκολη κατάσταση», καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού…

20 Μαρτίου 2024

Ηλεκτροκίνηση: Πληρώνονται 4,4 εκατ. ευρώ σε 1.012 δικαιούχους

Την Παρασκευή 22/3/2024 θα πιστωθεί, με την 14η σχετική απόφαση, στους λογαριασμούς 1.012 δικαιούχων του…

20 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: 34χρονη επιτέθηκε στον σύντροφο της με μαχαίρι

Μία 34χρονη συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, επειδή τραυμάτισε με μαχαίρι τον 35χρονο σύντροφό της, ύστερα από…

20 Μαρτίου 2024

Σεμινάριο του ΣΘΕΒ: «Team Building – Χτίζοντας συναρπαστικές ομάδες»

Δυο από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, είναι η δυσκολία δημιουργίας ευέλικτων…

20 Μαρτίου 2024

Καρναβάλι

  Παραδοσιακά υπάρχουν οι πόλεις, όπως Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, που διοργανώνουν πετυχημένα αποκριάτικα καρναβάλια. Φέτος,…

20 Μαρτίου 2024

Μιάμιση ώρα πάλευε στην ανοιχτή θάλασσα ο πιλότος του F-16 μετά την πτώση

Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F-16 Block 52 που κατέπεσε κοντά…

20 Μαρτίου 2024