Τοπικά

«Γέφυρες» μεταξύ σχολείων και συλλόγων αναπηρίας

 

Μέτωπο περίπου δεκαπέντε σωματείων που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα αναπηρίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τα θέματα της κοινωνικής ένταξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Χθες στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, όπου εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων μίλησαν στους διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων για τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ παρουσίασαν και τις δράσεις τους.
Στην ημερίδα, χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω των εκπροσώπων τους, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή και οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Πολύζος και κ. Σωκράτης Σαβελίδης αντίστοιχα.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν, οι σύλλογοι που απαρτίζουν το άτυπο δίκτυο φορέων υγείας, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις των συλλόγων τους.
Ήταν μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ σωματείων και σχολείων, ώστε η νέα γενιά να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα.
Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες στον Βόλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύλλογος «Μάγνητες Τυφλοί», ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ιππόκαμπος», ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος «Νίκος Χαλκιάς», ο Σύλλογος «Θαύμα», το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες», ο αθλητικός σύλλογος άτομα με αναπηρία «Αργοναύτες» και οι Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης.

Η απομυθοποίηση της αναπηρίας

Η πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Βιβή Τεμπέλη ανέφερε πως «η ένταξη των ατόμων με αναπηρία όρασης στον κοινωνικό ιστό και η εκπαίδευση ανάγνωσης και γραφής braille είναι δύο βασικές δράσεις του σωματείου που υλοποιούνται με επιτυχία. Επίσης στοχεύουμε στην ενημέρωση των μικρών μαθητών, ώστε να απομυθοποιηθεί η αναπηρία, να τη μάθουν, χωρίς να τη φοβούνται. Έτσι αφενός τα παιδιά με αρτιμέλεια θα μπορούν να αγκαλιάσουν την αναπηρία αφετέρου η αναπηρία θα ενταχθεί πιο ομαλά στην κοινωνία».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των «Μάγνητων Τυφλών» κ. Λάμπρος Παρασκευάς αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης και στέγης για το σωματείο.
Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας του αθλητικού συλλόγου ατόμων κινητική αναπηρία «Αργοναύτες» κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να συντονιστούν οι δράσεις των συλλόγων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Βέβαια έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε σε αυτό το επίπεδο. Καλή θέληση να υπάρχει και όλα θα δρομολογηθούν».

Οι εκδηλώσεις

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από θαλασσαιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη είπε πως η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιγνατίου ήταν μια πολύ σημαντική πράξη. «Μπορούμε όλοι μαζί οι σύλλογοι που αναφέρονται σε θέματα αναπηρίας να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ενώ θα ενημερωθεί η κοινωνία για τα προβλήματα του κάθε συλλόγου χωριστά. Έτσι θα περάσει και το μήνυμα της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.
Οι εκδηλώσεις για την αναπηρία θα συνεχιστούν με έναν διαγωνισμό για την εθελοντική αιμοδοσία στα Γυμνάσια της Μαγνησίας».
Η πρόεδρος της Αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς» κ. Παναγιώτα Φιλαρέτου τόνισε πως «υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων και μόνο πολύ καλά αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν».
Η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων παιδιών με αναπηρία κ. Ράνια Καρανικόλα επισήμανε πως «η αναπηρία πρέπει να είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις ζωής των ανθρώπων. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, αλλά μια κατάσταση, όπως η Τρίτη Ηλικία. Τα τελευταία χρόνια μπαίνουμε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαπιστώνουμε πως τα παιδιά, οι έφηβοι είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο που μας πλησιάζουν, μας ακούν, μας ρωτούν. Και έτσι ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για την αποδοχή παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία».

Δύσκολα προσβάσιμα
αρκετά σχολεία

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε πως τα σχολεία θα πρέπει να αποτελούν πηγές παιδείας, αλλά και να αντλούν παιδεία από την κοινωνία. Τι πιο σπουδαίο να αντλήσουν παιδεία από τα σωματεία, με στόχο τον σεβασμό και την προστασία. Με τη εκδήλωση αυτή ανοίγονται νέοι δρόμοι για να προσεγγίσουν τα σωματεία τα ίδια τα σχολεία και τους μαθητές».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα που συναντούν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία. Και βλέπουμε ως εκπαιδευτικοί στις σχολικές μας μονάδες ότι πολλές από αυτές είναι δύσκολα προσβάσιμες για τα παιδιά με αναπηρία».
Ο πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητική αναπηρία «Ιππόκαμπος». Πέτρος Μπέλλος επισήμανε τη μεγάλη σημασία της χθεσινής εκδήλωσης, καθώς διαχέεται στην κοινωνία η αξία της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης που ανέφερε πως και ο ιατρικός σύλλογος συμμετέχει σε αυτό το άτυπο δίκτυο φορέων υγείας. Συγχαίρουμε τη Μητρόπολη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει».
Από τη Μητρόπολη Δημητριάδος ο π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «θελήσαμε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν από τα σωματεία αναπηρίας που συμμετέχουν στο δίκτυο των φορέων υγείας που έχει συσταθεί από τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο. Το μήνυμα είναι πως τα Άτομα με Αναπηρία έχουν το δικαίωμα της ισοτιμίας σε όλη την έκφραση της προσωπικής και δημόσιας ζωής μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εργασία».

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ψήφισμα

Ψήφισμα ετοιμάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παραμονή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.…

23 Μαρτίου 2024

Κυριακή της ορθοδοξίας

Στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, όπως κάθε χρόνο, θα γιορταστεί αύριο η Κυριακή της ορθοδοξίας.…

23 Μαρτίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Σχεδιάζουμε το Thessaly Pass να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο με ορίζοντα το τέλος του έτους

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…

23 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 143 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση

Ο απολογισμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143,…

23 Μαρτίου 2024

Ζέττα Μ.Μακρή: «Ανανεώνεται η λειτουργία του δεύτερου θεματικού δικτύου του ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας»

Σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας κ.…

23 Μαρτίου 2024

Άνοιξη

Ήρθε η άνοιξη όπως μαρτυρούν και τα ανθισμένα δέντρα, αλλά και οι φωλιές που φτιάχνουν…

23 Μαρτίου 2024