Τοπικά

«Γέφυρα ζωής» στο Νοσοκομείο του Βόλου – Ζωή “χάρισε” 61χρονη Αγγλίδα – Ολονύκτια επιχείρηση λήψης οργάνων

«Γέφυρα ζωής» στήθηκε χθες αργά το βράδυ από το Νοσοκομείο του Βόλου, για να παραλάβουν το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ , τα ζωτικά όργανα μιας 61χρονης Αγγλίδας, της οποίας διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος μετά από 12 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η 61χρονη είχε υποστεί εγκεφαλικό στις 26 Σεπτεμβρίου και με  ελικόπτερο της 111 Πτέρυγας Μάχης  είχε μεταφερθεί από την Σκιάθο στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και από εκεί στο Νοσοκομείο Βόλου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ .

Η 61χρονη που πέρασε τις τελευταίες διακοπές της ζωής της στη Σκιάθο, όπου υπέστη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι η αιτία για να ζήσουν άνθρωποι, χωρίς επώδυνη εξάρτηση από μηχανήματα. Την συγκατάθεσή τους για τη δωρεά έδωσαν τα συγγενικά της πρόσωπα, τα παιδιά και η αδελφή της.

Ήπαρ και νεφρούς παρέλαβε η ομάδα γιατρών από το  Ιπποκράτειο και τους κερατοειδείς η ομάδα από το ΑΧΕΠΑ. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχέυσεων θα αποφάσιζε χθες αργά το βράδυ, εάν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν και οι πνεύμονες.

Χθες το πρωϊ έγιναν οι τελευταίες εξετάσεις και διαπιστώθηκε η κατάσταση της μη αναστρέψιμης βλάβης του εγκεφάλου της, με απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους.

Η πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου έγινε με πολλές ειδικές και αλάνθαστες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμασίες.

Ο εγκεφαλικός θάνατος ακολουθείται από τον «σωματικό» θάνατο, δηλαδή το θάνατο όλων των οργάνων του σώματος με ένα μεσοδιάστημα 48-72 ωρών και αμέσως , εφόσον η δωρεά των οργάνων είχε συζητηθεί νωρίτερα με τα μέλη της οικογένειάς της, αποφασίστηκε να στηθεί η «γέφυρα ζωής» χωρίς καθυστέρηση.

Ακολούθησε μια μεγάλη προετοιμασία για τη λήψη οργάνων, που κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  του Αχιλλοπούλειου  υπό την γενική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Η γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και ήταν δυνατή η διατήρηση της βιολογικής ζωής των οργάνων με τεχνητά μέσα, ώστε αυτά να μπορούν να προετοιμαστούν και να ληφθούν προς μεταμόσχευση και να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το