Τοπικά

«Γέφυρα» στήριξης των Δημοτικών σχολείων στα χωριά – Από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ.

Σε διεύρυνση της συνεργασίας με Δημοτικά σε χωριά της Μαγνησίας και πιο εντατικό άνοιγμα στην κοινωνία στοχεύει για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας προγραμματίζει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Πολίτης τόνισε πως το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης συνεχίζει και φέτος την εξωστρέφεια και την κοινωνική κατεύθυνση που ξεκίνησε εδώ και δύο-τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα Δημοτικά σε χωριά της Μαγνησίας, όπως έγινε πέρυσι με τα Δημοτικά στο Ανήλιο και την Τσαγκαράδα. Αυτό θα γίνει και φέτος και σε άλλα χωριά με Δημοτικά, ενώ στις προαναφερθείσες περιοχές θα δημιουργηθούν άλλες δράσεις. Είδαμε πέρυσι πως με αυτές τις δραστηριότητες παιδαγωγικής υποστήριξης που κάναμε, οι μαθητές διεύρυναν τους παιδαγωγικούς και γνωστικούς ορίζοντες, ενίσχυσαν τις κοινωνικές τους αξίες. Για παράδειγμα γνώρισαν νέα αντικείμενα, όπως είναι η εκπαιδευτική ρομποτική.

Ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχει από το Παιδαγωγικό Τμήμα στήριξη στους μαθητές Ρομά και τους πρόσφυγες, ενώ δίνεται εξοπλισμός όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούμε, σε σχολεία. Για παράδειγμα δεχθήκαμε αίτημα από το Γυμνάσιο που λειτουργεί στις Φυλακές της Κασσαβέτειας και αναμένεται να ανταποκριθούμε».
Επίσης έχουμε συνάψει συνεργασίες με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αλλά και τη Μουσειοπαιδαγωγική Ένωση Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί και τρεις επιτροπές που τροφοδοτούν με νέες ιδέες τις δράσεις.

Το Τμήμα ενδιαφέρεται να υποστηρίξει εκπαιδευτικές δράσεις για τους πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα και στο Κουτσόχερο.
Στο Τμήμα τα μέλη ΔΕΠ ανέρχονται στα δεκαπέντε και είναι λίγα λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των αποχωρήσεων τα τελευταία χρόνια. Πάντως μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να ενταχθούν ακόμη δύο μέλη ΔΕΠ μέσα από προκηρύξεις.

Στο πρόγραμμα σπουδών αναμένεται να ενταχθούν διδακτικά αντικείμενα, όπως η μουσειοπαιδαγωγική, η θεατρική αγωγή σε μια προσπάθεια σύνδεσης των τεχνών με την εκπαίδευση.
Το Τμήμα δέχτηκε και φέτος 160 εισακτέους φοιτητές, αν και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να ανέρχονται στους 70, ενώ με τις μετεγγραφές αγγίζουν τους 180 ίσως και περισσότερους.
«Όλα τα μέλη ΔΕΠ κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την εκπαίδευση των φοιτητών» τόνισε ο κ. Πολίτης.
Το Τμήμα διαθέτει δύο μεταπτυχιακά εκ των οποίων το ένα «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» έχει δίδακτρα και το άλλο αναφορικά με τον σχεδιασμό ανάπτυξης και παραγωγής διδακτικού υλικού σε σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης δεν έχει δίδακτρα. Οι εξετάσεις για αυτό το μεταπτυχιακό έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τα αποτελέσματα αναμένονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το