Πολιτισμός

«Γέφυρα» πολιτισμού στη Μεσόγειο – Καλλιτέχνες από τον Βόλο συμμετέχουν σε έκθεση στη Νότια Ιταλία

Καλλιτέχνες από τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας θα λάβουν μέρος σε έκθεση ελληνικής τέχνης στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας. Η δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, επιμελήτρια της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί μεθαύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μίλησε για την παρουσία των δέκα Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι κλείνουν τον κύκλο του φιλόδοξου project με την επωνυμία «Catàgeios: Το λημέρι του καλλιτέχνη – Έργα και Ημέραι».

Η περσινή σύμπραξη της διδάκτορος Ιστορίας της Τέχνης με τη συνονόματή της Ευτυχία Τζανετουλάκου στα «Rooms 2019», μία από τις πλέον δημοφιλείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται ανελλιπώς στην Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποτέλεσε τη «γέφυρα» επικοινωνίας με τους υπεύθυνους μίας ιταλικής γκαλερί, της «Pramantha Arte». «Με την Ευτυχία, την οποία γνώρισα μέσα από την τέχνη και ανακαλύψαμε πως έχουμε και μακρινή συγγένεια, συνεργαστήκαμε στα περσινά «Rooms» πάνω σε μία δική της ιδέα, επιχειρώντας να βρούμε τις ρίζες που μας ενώνουν. Η Ευτυχία βρίσκεται σε επαφή με την Ιταλία, γνωρίζει γλώσσα και ανθρώπους. Έτσι από το Κέντρο Σύγχρονη Τέχνης «Pramantha Arte» μάς κάλεσαν να επαναλάβουμε και να εμπλουτίσουμε αυτή την πολύ ωραία performance, που παρουσιάσαμε στην Αθήνα και τον περασμένο Ιανουάριο βρεθήκαμε στην Ιταλία», είπε η κ. Τζανετουλάκου, εξηγώντας πώς προέκυψε η πρώτη συμμετοχή της στο project «Catàgeios».

Οι καλλιτεχνικοί δεσμοί που ανέπτυξε τότε η Φαίη Τζανετουλάκου, στάθηκαν αφορμή να αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης ελληνικής τέχνης που εγκαινιάζεται μεθαύριο στην Ιταλία και φέρει τον τίτλο «Εξερευνώντας σπάνια μυστήρια – Μία οπτική πραγματεία στο σύγχρονο χθόνιο Υψηλό», στην οποία υπάρχει και βολιώτικη εκπροσώπηση.
«Ως επιμελήτρια τέχνης, τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια έχω βάση τον Βόλο, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου και θέλω να προβάλλω καλλιτέχνες της περιοχής μου και δη τόσο σημαντικούς, όπως είναι ο Νίκος Ποδιάς και η Κατερίνα Διακομή. Στην έκθεση συμμετέχει επίσης η ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση, η οποία δεν είναι Βολιώτισσα, αλλά μένει στην πόλη μας και διδάσκει στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ είναι επίσης ο Σωτήρης Μπατζιάνας από τη Λάρισα», τόνισε η κ. Τζανετουλάκου, η οποία στη συνέχεια έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση: «Όταν αναφερόμαστε στην Καλαβρία, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Magna Grecia. Στην Κάτω Ιταλία νιώθουν πολύ έντονα τις ρίζες τους με τη μητέρα Ελλάδα, που με την παγκοσμιοποίηση και όλη αυτή τη χοάνη της ομογενοποίησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αρχίζουμε και τις χάνουμε. Αυτό που ήθελαν οι διευθυντές του Κέντρου Τέχνης «Pramantha Arte» ήταν να ανακαλύψουμε και πάλι τις ρίζες μας. Αυτό το πολιτισμικό υφαντό της παγκοσμιότητας για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και τι πιο ωραίο από την τέχνη, να ενώσει όλο το μεσογειακό τοπίο».

Δίνοντας μία εξίσου ενδιαφέρουσα διάσταση της έκθεσης που επιμελείται, η κ. Τζανετουλάκου στάθηκε στο γεγονός πως η έκθεση θα είναι επισκέψιμη: «Εμείς λόγω του Covid-19 δεν θα είμαστε εκεί, αλλά θα προβάλλουμε την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό. Δεν θα είναι virtual, θα υπάρξει κοινό σε μία εποχή που γίνονται όλα εικονικά και το πρόβλημα της πανδημίας χωρίζει τον κόσμο. Τώρα που ο καθένας βλέπει τον άλλον σχεδόν εχθρικά υπό την απειλή της νόσου, εμείς θα φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά. Και χαίρομαι που μετά την Ιταλία, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Λιθουανία. Θα εμπλέξουμε και τον Βορρά σε σχέση με τον Νότο, κι αυτή θα είναι η αρχή ενός πολύ ωραίου ταξιδιού».

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης με έργα τους οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζίμης
Ευθυμίου / Αικατερίνη Κριεζή, Δημήτρης Ζουρούδης, Γιούλα Παπαδοπούλου και Βασιλική Σαγκιώτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το