Πολιτισμός

Γέφυρα κοινωνίας πολιτών και μουσείων- Άρχισε χθες το πανελλήνιο συνέδριο των Φίλων Μουσείων

Άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο το πανελλήνιο συνέδριο με τη συμμετοχή των απανταχού Φίλων Μουσείων με θέμα «Οι Φίλοι των Μουσείων στη σύγχρονη Μουσειακή πρακτική. Νεωτερικότης και προβληματισμοί στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο» σε συνδιοργάνωση της «Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων» και των «Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου.
Η κ. Λίλα Ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων, τόνισε ότι «η ιδέα των Φίλων Μουσείων είναι μία αγγλοσαξονική ιστορία που αρχίζει τον 20ό αιώνα, ενώ για την Ελλάδα άρχισε μετά τον θάνατο του Αντώνη Μπενάκη το ’54 και το ’57 ιδρύθηκαν οι πρώτοι Φίλοι του Μουσείου Αντώνη Μπενάκη με πολλές προσωπικότητες».
Η ίδια εξήγησε ότι «οι Φίλοι των Μουσείων αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των Μουσείων. Στις μέρες μας που δεν υπάρχουν πόροι, οι Φίλοι προσφέρουν».
Η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων Μουσείων έχει πάνω από 50 μέλη και με την κ. Λίλα Ντε Τσάβες-Χρονοπούλου να αναφέρει ότι η πρωτοβουλία του τριήμερου πανελλήνιου συνεδρίου έχει μεγάλη απήχηση και μέσα από αυτό θα γίνει ανταλλαγή απόψεων.
Η κ. Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, επισήμανε πως «το συνέδριο αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθούν αυτοί που δουλεύουν για τον πολιτισμό μαζί με αυτούς που αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν τον πολιτισμό και το έργο μας» για να συμπληρώσει: «Οι άνθρωποι αυτοί με την εμπειρία τους θα βοηθήσουν το έργο του Μουσείου και της Εφορείας γενικότερα».

Από την πλευρά της η κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σημείωσε ότι «το έργο του Σωματείου είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι μετά από πολλές δεκαετίες απουσίας, ιδρύθηκαν οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων με σκοπό να καλλιεργήσουν την επικοινωνία ανάμεσα στα μουσεία, τους αρχαιολόγους και την κοινωνία, ώστε να φέρουν πιο κοντά την πολιτιστική κληρονομιά με τους πολίτες».
Η ίδια σημείωσε ότι «το έργο που επιτελεί είναι πολυσχιδές και περιλαμβάνει διάφορες δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τους πολίτες στο Μουσείο, όπως ξεναγήσεις, επισκέψεις, διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου. Πέρα από αυτή την προσπάθεια προσέγγισης πολιτών και μουσείων υπάρχουν κι άλλες δράσεις ευρύτερης κλίμακας που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους».
Σκοπός του συνεδρίου είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών με τα Μουσεία και των φορέων πολιτισμού γενικότερα. Η γνωριμία και οι σχέσεις των Σωματείων, Ενώσεων, Συλλόγων, Φίλων Μουσείων, η ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής τους, μέσα στο νέο πνεύμα της νεωτερικότητας που διαφαίνεται στο Μουσείο του μέλλοντος.
Οι φίλοι των Μουσείων αφουγκράζονται τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις, μέσα από τις συνέργειες της ΕΟΣΦΙΜ, με την «Παγκόσμια Ομοσπονδία Φίλων των Μουσείων», έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν, στα νέα δεδομένα και στο νέο ρόλο, που καλούνται να παίξουν τα Μουσεία στις σχέσεις τους με το ευρύ κοινό και τη νέα διαμορφωμένη κοινωνία.
Στόχος είναι το συνέδριο για τον πολιτισμό να αποτελέσει μια πολύ ουσιαστική, επιτυχημένη και δημιουργική συνάντηση της κοινωνίας των πολιτών για τον πολιτισμό, του εξαιρετικού θεσμού των Φίλων των Μουσείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το