Τοπικά

«Γεύσεις Μαγνησίας» με άρωμα από Σκιάθο – Ομιλία χθες στο Μουσείο Πόλης για τη διατροφή στο νησί

Τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Σκιάθου στο πέρασμα των χρόνων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των «Παράλληλων εκδηλώσεων» της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας». Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η διαιτολόγος Σταματίνα Χονδρονικολή, ενώ συμμετείχε ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου.
Η κ. Χονδρονικολή, η οποία είναι διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλους της ΕΛΛΕΤ αναφερόμενη στο θέμα τόνισε «πως διαρκώς ανακαλύπτει καινούρια πράγματα για τις διατροφικές συνήθειες των Σκιαθιτών, στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει μέσα από έρευνα και εργασία τη συγγραφή ενός βιβλίου».
Στη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα παραγόμενα προϊόντα από τη γη της Σκιάθου, καθώς και σε εκείνα των υπολοίπων νησιών των Βορείων Σποράδων.


Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, στο πλαίσιο της διατήρησης και διάσωσης της λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού του κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εδώ και 34 χρόνια προσπαθεί με διάφορες δράσεις, εντός και εκτός Σκιάθου, να αναδείξει και να διασώσει στοιχεία της άυλης και υλικής μας κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1984 με σκοπούς:
-Να ενώσει όλες τις γυναίκες της Σκιάθου και μαζί να εντοπίσουν, να διεκδικήσουν και να λύσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, αλλά και να συμβάλλουν στην επίλυση και των γενικότερων τοπικών προβλημάτων.
-Να βοηθήσει στην ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών και γενικότερα των κατοίκων της Σκιάθου.
-Να προωθήσει τη μελέτη, τη διάσωση, την προβολή και αξιοποίηση του τοπικού πολιτισμού (λαϊκή παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονη δημιουργία), καθώς και τη δημιουργία διαύλων σύνδεσης των Σκιαθιτών με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με διάφορες ομιλίες και προβολές ταινιών, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές, λειτουργία λαογραφικής έκθεσης, όπου διατίθενται παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά, αναβίωση εθίμων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και η έκδοση βιβλίου και ετήσιων ημερολογίων με λαογραφικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο, προπάντων όμως η δημιουργία και διατήρηση χορευτικού συγκροτήματος παραδοσιακών χορών, που δίνει δυναμικά το «παρών» του σε εκδηλώσεις τόσο στη Σκιάθο, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αποτελείται από τμήματα μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και τμήμα ενηλίκων.
Ο Σύλλογος για τις εμφανίσεις του χορευτικού του, διαθέτει βεστιάριο με 110 παραδοσιακές χειροποίητες φορεσιές της τοπικής σκιαθίτικης ενδυμασίας (γυναικεία και αντρική), καθώς και των περιοχών της νησιώτικης και ηπειρωτικής Ελλάδας (Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Σίφνου κ.α.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το