Τοπικά

Γεύσεις αγιορείτικης κουζίνας στο Βόλο …δια χειρός φημισμένου μάγειρα του Άθω 

Πλημμύρισε από αγιορείτικες γευστικές μυρωδιές χθες το Συνεδριακό Κέντρο, όπου μίλησε και μαγείρεψε ο φημισμένος μάγειρας του Αγίου Όρους π. Επιφάνιος Μυλοποταμινός προσκεκλημένος της «Μαγνήτων Κιβωτός». Εκατοντάδες Βολιώτες παρευρέθηκαν χθες στην εκδήλωση, όπου ενημερώθηκαν για την αθωνική κουζίνα και την αγιορείτικη υγιεινή διατροφή, με αφορμή μάλιστα και τη νηστεία ενόψει των Χριστουγέννων που ξεκίνησε από προχθές.
Λαχανικά, πατάτες, ψάρια, χταπόδια και άλλα αγνά υλικά της ελληνικής φύσης που μετατρέπονται σε πεντανόστιμες λιχουδιές μαγειρεύτηκαν με δεξιοτεχνία από το μοναχό που είναι ξακουστός σε όλο τον κόσμο.

s17-f2-4
Ο π. Επιφάνιος παρουσίασε ακόμη τα βιολογικά προϊόντα από τον αμπελώνα που καλλιεργεί στον Μυλοπόταμο, το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε αρχικά στην υγιή σχέση της πνευματικότητας με την πίστη και τη νηστεία λέγοντας πως δεν υπάρχει πνευματικότητα χωρίς νηστεία. Έλεγε ο Γέρων Παίσιος «αφού έχεις πρόβλημα με το ζάχαρο, γιατί τριγυρνάς γύρω από το ζαχαροπλαστείο;».
Παράλληλα τόνισε πως χρειάζεται εκτίμηση, αγάπη και σεβασμός για τους ανθρώπους που μαγειρεύεις. Έτσι θα πετύχεις στο φαγητό. Οι Πατέρες, όπως ο Μέγας Βασίλειος, που πρώτος έκανε τους κανόνες γύρω από τη νηστεία, είχαν και ιατρικές γνώσεις. Έτσι αυτό που απαιτούν σήμερα οι διαιτολόγοι και οι γιατροί για την υγιεινή διατροφή, έχει ήδη προβλεφθεί και τα βιώνουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί εδώ και 1600 χρόνια.
Επίσης ανέφερε πως «είμαι μοναχός στο Άγιο όρος περισσότερο από 40 χρόνια και η συμβουλή μου είναι πως ζώντας κανείς στο σώμα της Εκκλησίας βιώνει όλα όσα επιβάλλει, απαιτεί η χριστιανική παράδοση και η συμβίωση με τους άλλους χριστιανούς. Δηλαδή για την νηστεία πρέπει να κάνει μετάνοια, εξομολόγηση και το σημαντικότερο να εκφράζεται με ταπείνωση και εγκαρδιότητα στο συνάνθρωπό μας».
Ο ίδιος ανέφερε πως γνωρίζει πολύ κόσμο στις πόλεις που ταξιδεύει και επισκέπτεται. Μάλιστα η νηστεία συνδυάζεται με την άσκηση και με τις μικρές ποσότητες φαγητού.
Το χθεσινό μενού που γεύτηκαν οι Βολιώτες περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, κριθαρότο με θαλασσινά, χταποδοκεφτέδες, πατάτες φούρνου, σαλάτα με φακές και μυρωδικά βότανα και για γλυκό ετοιμάστηκε χαλβάς.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως οι παρευρισκόμενοι έζησαν μια εμπειρία αγιορείτικης μαγειρικής. Σε περίοδο νηστείας μπορούμε όλοι να ζήσουμε πνευματικά και υλικά. Και το φαγητό αποτελούσε πάντοτε ευκαιρία για να συναντιούνται οι άνθρωποι.
Ερωτηθείς αν νηστεύουν σήμερα οι πιστοί, απάντησε πως έχουν φύγει οι προκαταλήψεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το