Τοπικά

Γευσιγνωσία στη «Δήμητρα» με κρασί και τσίπουρο παρουσία του σεφ Β. Καλίδη “Θ”

thumbnail_Σ16 Φ1

Άριστα συνδεδεμένα με την γαστρονομική κουλτούρα της Μαγνησίας είναι το κρασί και το τσίπουρο, δύο προϊόντα που παράγει με μεράκι και άριστη ποιότητα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Την ευκαιρία να τα απολαύσουν συνοδεία πλούσιων τοπικών ψαρομεζέδων και όχι μόνο είχαν χθες ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλίδης, που βρέθηκε στη «Δήμητρα» μαζί με δημοσιογράφους από την Αθήνα που ασχολούνται με τη γαστρονομία. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης του Συνεταιρισμού από τον πρόεδρο Γ. Κίτσιο και στελέχη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και την πλούσια γκάμα των παραγόμενων προϊόντων.
Η τετραήμερη επίσκεψη του γνωστού σεφ και των δημοσιογράφων στη Μαγνησία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την προβολή του Νομού, μέσα από τις τοπικές γεύσεις.
Η πολυμελής αποστολή ξεναγήθηκε στον Συνεταιρισμό «Δήμητρα» και συγκεκριμένα είδε από κοντά αρχικά τους χώρους όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το κρασί και στη συνέχεια, γνώρισε τα μυστικά παραγωγής και εμφιάλωσης του γνωστού σε όλους τσίπουρου. Να αναφερθεί ότι λόγω των αυξημένων παραγγελιών σε πανελλαδικό επίπεδο η διοίκηση αποφάσισε και προχώρησε πρόσφατα στην επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης.
Η ξενάγηση έγινε από τον πρόεδρο της «Δήμητρας» Γ. Κίτσιο και στελέχη του Συνεταιρισμού, οι οποίοι πέρα από τον τρόπο παραγωγής και εμφιάλωσης ενημέρωσαν του δημοσιογράφους για την ιστορία του και τα στάδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του.

thumbnail_Σ16 Φ2
Να αναφερθεί ότι από την «Μαγνήτων Κιβωτός» στην ξενάγηση ήταν τα μέλη της Νίκ. Τσούκας και Δημ. Κουτσός.
Μετά την ξενάγηση ακολούθησε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεταιρισμού γευσιγνωσία, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τσίπουρο και κρασί συνοδεία πλούσιου μπουφέ από ψαρομεζέδες και τοπικά προϊόντα, που είχαν ετοιμάσει τρία τσιπουράδικα της Νέας Αγχιάλου.
Να σημειωθεί πως λόγω συμβολαίου που έχει ο Βασίλης Καλίδης με μεγάλη εταιρεία ποτών, απαγορεύεται η φωτογράφησή του σε οποιοδήποτε άλλο Συνεταιρισμό ή επιχείρηση ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τόσο ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ Βασίλης Καλίδης όσο και οι δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου των Αθηνών που ασχολούνται με θέματα γαστρονομίας, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την άριστη ποιότητα των εδεσμάτων και κυρίως του τσίπουρου και των κρασιών της «Δήμητρας».
Στην ιστορία του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος Γ. Κίτσιος, τονίζοντας πως πρωτοϊδρύθηκε το 1918 από τους Αγχιαλίτες της Πομόριε, οι οποίοι ήρθαν στην περιοχή και ξεκίνησαν την καλλιέργεια των αμπελιών.
Αναφερόμενος στην πορεία της «Δήμητρας» επισήμανε πως «διαθέτει ISO και HACCP, ενώ έχει γίνει πλήρης εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής και εμφιάλωσης που διαθέτει με ευρωπαϊκούς αλλά και ιδίους πόρους».
Για την παραγωγή του τσίπουρου και των διαφόρων κρασιών συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό 100 αμπελουργοί της περιοχής, που καλλιεργούν συνολικά 4.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί έχουν την πλήρη στήριξη της «Δήμητρας», η οποία τους πιστώνει προκαταβολικά φάρμακα και λιπάσματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αποπληρώνεται κατά την παράδοση των σταφυλιών.
«Δουλεύουμε για λογαριασμό των παραγωγών και δεν έχουμε κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα τις καλές τιμές και την άριστη ποιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίτσιος.
Τα τελευταία χρόνια ο Συνεταιρισμός έχει επενδύσει στην παραγωγή άριστων ποιοτικά κρασιών με την καλλιέργεια νέων αρωματικών ποικιλιών, ενώ ναυαρχίδα
αποτελεί το γνωστό σε όλους «Θεσσαλικό τσίπουρο», το οποίο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και είναι πολλαπλών αποστάξεων με σταθερή πάντα ποιότητα.
Ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει στην εγχώρια αγορά τσίπουρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «διακινείται ακατάλληλο τσίπουρο με λαθρεμπόριο».
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεχή ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών σε χώρες όπως η Κύπρος, η Γερμανία, η Αυστραλία και πρόσφατα η Ρωσία, ενώ να αναφερθεί ότι η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων είναι 7 τόνοι.
Από την πλευρά του το μέλος της «Μαγνήτων Κιβωτός» Νίκ. Τσούκας αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την τη φιλοξενία του Β. Καλίδη και δημοσιογράφων, τόνισε πως «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή των τοπικών προϊόντων και γεύσεων και του συνδυασμού των γεύσεων με τον πολιτισμό τους», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις για τη στήριξή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το