Τοπικά

«Γέφυρα» με την Ολλανδία για εργασία “Θ”

Σ16 Φ1

Σε ηλικία δεκατριών χρονών έφυγε με την οικογένειά του από το Βόλο και την Ελλάδα και μετέβη στην Ολλανδία και ειδικότερα σε μια κωμόπολη, πολύ κοντά στη Χάγη, όπου οι γονείς του ξεκίνησαν τη λειτουργία εστιατορίου, το οποίο με επιτυχία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Τελειόφοιτος του Τμήματος Νομικής σε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας ο Βολιώτης στην καταγωγή Σταύρος Θεοχάρης κάνει τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα έχοντας στο πλάνο του και την Ελλάδα, την οποία δεν παύει να σκέπτεται ούτε λεπτό.
Εξάλλου η Ολλανδία είναι μια χώρα με πολύ καλή οργάνωση του κράτους, προσφορά στις θέσεις εργασίας, περιποιημένο αστικό πράσινο, επαρκή μεταφορικά μέσα και πόλεις σε κοντινές αποστάσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχει άλλη χάρη.
Στα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ο Σταύρος έζησε από κοντά τις απόψεις και την κριτική των Ολλανδών για τη χώρα μας. Εξάλλου και στα κατά καιρούς Γιούρογκροπ η χώρα της τουλίπας τασσόταν στο μπλοκ με τα κράτη που εξέφραζαν ιδιαίτερες επιφυλάξεις για την Ελλάδα και τη βοήθεια που έπρεπε να της δοθεί.
Φαίνεται όμως πως ακόμη και οι δύσκολοι Ολλανδοί – μην ξεχνάμε ότι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είναι ο Ολλανδός Νταϊσεμπλούμ – αρχίζουν εδώ και μερικούς μήνες να βλέπουν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά όσον αφορά στην κριτική τους για τους Έλληνες.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει γνωστές διάφορες πτυχές του ελληνικού ζητήματος. Μέχρι και πριν λίγους μήνες ο χαρακτηρισμός που έδιναν συνήθως οι Ολλανδοί για τους Έλληνες ήταν η λέξη «τεμπέληδες».
Τώρα όμως εξετάζουν όλες τις πτυχές του ζητήματος και γίνονται πιο ρεαλιστές στην κριτική τους αντιλαμβανόμενοι τις θυσίες των Ελλήνων και ότι τα δισεκατομμύρια χρεών δεν φτάνουν στους ίδιους» τονίζει ο Σταύρος Θεοχάρης.
Σε λίγο καιρό ο ίδιος θα ριχθεί στην προσπάθεια για ανεύρεση εργασίας. Βέβαια στην Ολλανδία είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά στη σκέψη του είναι και η Ελλάδα.
Αυτή την περίοδο σκέφτεται διάφορα για την επαγγελματική του δραστηριοποίηση είτε ως δικηγόρος είτε ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες, ενώ δεν αποκλείει και άλλες επιλογές.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «στην Ολλανδία υπάρχει προσφορά για εργασία, ειδικά στους πτυχιούχους, όπως μηχανικοί, δικηγόροι, ψυχολόγοι και άλλοι κλάδοι».
Δεν είναι τυχαία μάλιστα η μεγάλη αύξηση των Ελλήνων φοιτητών που κάνουν κυρίως μεταπτυχιακές σπουδές με το βλέμμα και στην εύρεση κάποιας δουλειάς. «Μέχρι και το 2010 στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω, οι Έλληνες ήταν ελάχιστοι. Τώρα, στους διαδρόμους ακούς συνεχώς ελληνικές φωνές από κυρίως μεταπτυχιακούς σπουδαστές» αναφέρει.
Η Ελλάδα με τις ομορφιές της και τους φιλόξενους ανθρώπους της δεν του φεύγει ούτε στιγμή από το μυαλό. Άλλωστε κάθε χρόνο θα επισκεφτεί το Βόλο διαμένοντας αρκετές εβδομάδες.
Στην Ολλανδία οι ρυθμοί ζωής είναι ακόμη πιο εξοντωτικοί σε σχέση με την Ελλάδα και οι στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης ελάχιστες. Παράλληλα στην Ολλανδία οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολλοί χαλαροί, επομένως οι παραδόσεις της Ελλάδας δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Και μπορεί η Ολλανδία να διαθέτει ένα οργανωμένο κράτος, με μια ανθηρή οικονομία, εντούτοις την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα δύσκολα τη συναντά κανείς εκεί.
Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα. Και όπως υπογραμμίζει ο Σταύρος «οι νέοι Έλληνες διαθέτουν επίπεδο, πνευματικά εφόδια και μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη και να προοδεύσουν. Είναι άλλωστε οι γνώσεις και οι αρχές που έλαβαν από το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, την οικογένεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το