Τοπικά

ΓΑΙΑΟΣΕ: Η λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα δεν αναιρεί τη δημιουργία αντίστοιχου Κέντρου στον Βόλο

Η δημιουργία και λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα δεν αναιρεί τον σχεδιασμό για το Εμπορευματικό Κέντρο στον Βόλο, το οποίο είναι χωροθετημένο από το περιφερειακό χωροτακτικό πλαίσιο του 2003 και αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθ. Σχίζα που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ως απάντηση στον θόρυβο που δημιουργήθηκε στον Βόλο μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα.

Στην ανακοίνωση της ΓΑΙΑΟΣΕ επισημαίνεται ότι τα δυο αυτά κέντρα, ένα με αγροτικά προϊόντα στην περιοχή της Λάρισας και το άλλο με εμπορευματικό χαρακτήρα στην περιοχή του Βόλου, μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες ενότητες, παράγοντας ένα ενιαίο έργο. Επίσης, δίνονται διευκρινίσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης των δυο έργων, ενώ η διοίκηση της εταιρείας απαντά και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό, αφήνοντας να διαφανεί η ενόχλησή της για τις δηλώσεις του Κ. Αγοραστού. «Θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας βοηθούσε με τον οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία και των δυο αυτών κέντρων», επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΑΙΟΣΕ:

Σχετικά με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου του Βόλου ως προς τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Λάρισα η ΓΑΙΑΟΣΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

– Η ΓΑΙΑΟΣΕ ως διαχειριστής της ακίνητης σιδηροδρομικής περιουσίας αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται αποκλειστικά και μόνο την περιουσία αυτή.
– Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσει και υλοποιεί εμπορευματικά κέντρα με την συμμετοχή ιδιωτών μέσω συμβάσεων παραχώρησης αποκλειστικά και μόνο σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται και όχι σε ευρύτερες. Ειδικά για την επιλογή-πρόταση ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Λάρισας συνέτεινε το γεγονός ότι διαθέτει έκταση περίπου 400 στρεμ. πλησίον της Γυρτώνης. Όσον αφορά την ανάπτυξη του η ΓΑΙΑΟΣΕ το έχει σε ένα πρώιμο στάδιο διερευνώντας τόσο την αναγκαιότητα της δημιουργίας του, όσο και της βιωσιμότητας του. Η προσέγγιση για την ενδεχόμενη λειτουργία του είναι ότι θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της περιοχής για το λόγο και μόνο ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με κάποιον κοντινό υποδοχέα εμπορευμάτων όπως ένα λιμάνι.
– Σχετικά με το εμπορευματικό κέντρο του Βόλου, χωροθετημένο από το περιφερειακό χωροτακτικό πλαίσιο του 2003, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και παρουσιάζει άλλες δυνατότητες και άλλες χρήσεις διότι από στρατηγικής άποψης συνδέεται άμεσα με την λειτουργία του λιμανιού του Βόλου και προφανώς έχει υπεροπτικό χαρακτήρα.
– Τα δυο αυτά κέντρα, ένα με αγροτικά προϊόντα στην περιοχή της Λάρισας και το άλλο με εμπορευματικό χαρακτήρα στην περιοχή του Βόλου χωρίς η λειτουργία του ενός να αναιρεί τη λειτουργία του άλλου, μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες ενότητες, παράγοντας ένα ενιαίο έργο όντας συνδεδεμένα μέσω του σιδηρόδρομου με την υπόλοιπη χώρα.
– Αυτό το οποίο πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο τρόπος χρηματοδότησης τους είναι εντελώς διαφορετικός. Το κέντρο της Λάρισας θα γίνει με τη διαδικασία σύμβασης παραχώρησης και θα απαιτήσει ιδιωτικά κεφάλαια, το δε κέντρο του Βόλου ως περιφερειακός σχεδιασμός πιθανός να απαιτήσει δημόσιες επενδύσεις
– Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή συνδράμοντας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση και τη δημιουργία των εμπορευματικών αυτών κέντρων.

– Σχετικά με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ως προς το ζήτημα αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε:
1) ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένο σχέδιο ως προς το εμπορευματικό κέντρο αγροτικού-εφοδιαστικού χαρακτήρα στη Λάρισα το οποίο προφανώς όταν θα καταρτισθεί θα περιλαμβάνει και συνολικές διευθετήσεις των θεμάτων που απασχολούν την πόλη.
2) ο σχεδιασμός ως προς το εμπορευματικό κέντρο του Βόλου όπως έχει χωροθετηθεί από το περιφερειακό πλαίσιο χωροτακτικού σχεδιασμού του 2003 παραμένει ως έχει.
3) θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βοηθούσε με τον οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία και των δυο αυτών κέντρων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού στο κύκλωμα που έκλεβε οχήματα – Γνωστός ποδοσφαιριστής ανάμεσα στα θύματα

Ένα από τα… συνεργαζόμενα συνεργεία αυτοκινήτων και στενή σχέση με τον αρχηγό του κυκλώματος που…

14 Μαρτίου 2024

«12 χρονών συναίνεσε;» Σφοδρή αντίδραση Ντόρας Μπακογιάννη για την υπόθεση του Κολωνού

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά της προκλητικής απόφασης της εισαγγελέως για την…

14 Μαρτίου 2024

Η τρίτη εκτόξευση του Starship ήταν και φαρμακερή – Χάθηκε ο πύραυλος, αλλά ο Elon Musk είναι ενθουσιασμένος

Ο πύραυλος Starship του Elon Musk της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έκανε ένα τεράστιο άλμα προόδου…

14 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη χειριστής λέμβου στο Κεραμίδι με μαχαίρια και φαλτσέτα – Τράπηκε σε φυγή κι αντιστάθηκε στους λιμενικούς

Ένας 32χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού…

14 Μαρτίου 2024

Διάψευση μητέρας Γ. Γεωργιάδη: Δεν καταθέσαμε νέα μήνυση στον Ανακριτή Λάρισας

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο δικηγόρο, δεν έχω συνομιλήσει ποτέ μαζί…

14 Μαρτίου 2024

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει τη δημοκρατία

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό…

14 Μαρτίου 2024