Τοπικά

Γαστρονομικό ταξίδι με συνταγές της Σκοπέλου

Μία Σκοπελίτισσα σεφ, η Μερόπη Λιθαδιώτη, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αυθεντικές συνταγές του τόπου της, παρουσίασε προχθές στη διεθνή έκθεση HORECA υπέροχες γευστικές δημιουργίες από το νησί της και τα πλείστα προϊόντα που παράγονται εκεί. Η 30χρονη σεφ μαγειρικής χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από τη Σκόπελο, ανέδειξε τη γαστρονομική ταυτότητα της γενέτειράς της, στο πλαίσιο του θεματικού event «Gastronomy Forum».
Η ιδέα της ανάδειξης της σκοπελίτικης κουζίνας προέκυψε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Πριν από δύο περίπου μήνες πρότεινα στην αντιδήμαρχο Σκοπέλου κ. Αθηνά Ντάκη να λάβουμε μέρος στο «Gastronomy Forum», παρουσιάζοντας αποκλειστικά συνταγές του νησιού, ώστε να προβάλλουμε τον πλούτο των προϊόντων που παράγονται στη Σκόπελο», σημείωσε η κ. Μερόπη Λιθαδιώτη. Η πρότασή της έγινε αμέσως δεκτή κι έτσι η 4η κατά σειρά παρουσία της ταλαντούχας νησιώτισσας στη 14η έκθεση HORECA, που θεωρείται από τις καλύτερες στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, εξελίχθηκε σε μία γαστρονομική περιήγηση που ήταν αφιερωμένη στο πανέμορφο νησί των Βορείων Σποράδων.

Η Μερόπη Λιθαδιώτη αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το ΤΕΕ Σκοπέλου, έμαθε τη μαγειρική τέχνη στην Αθήνα. Τα δύο τελευταία χρόνια βρέθηκε στην κουζίνα του εστιατορίου «Κοράλι» στον Αγνώντα Σκοπέλου, ενώ πιο παλιά είχε εργαστεί επίσης σε Αθήνα και Ρόδο. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας (Chef’s Club of Greece) και μάλιστα αρκετοί συνάδελφοί της έσπευσαν να συνδράμουν στο προχθεσινό εγχείρημά της στο «Gastronomy Forum», στο κλείσιμο της φετινής HORECA.
Θαλασσινά, κρεατικά, αλλά και γλυκά, έχουν την τιμητική τους στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα γευστικά πλατώ του Metropolitan Expo στα Σπάτα, όπου μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι του νησιού Μάχη Κλωνάρη-Κούβαρη και Αθηνά Ντάκη-Αρκομάνη και η πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Μαίρη Διαμάντη, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σπεσιαλιτέ που ετοίμασε η Μερόπη Λιθαδιώτη.

«Το πιάτο που ετοιμάσαμε, ήταν γίδα Σκοπέλου με σάλτσα ντομάτας και δαμάσκηνου, αλλά και πουρέ αγκινάρας. Συνήθως στο νησί το γίδινο κρέας σερβίρεται κοκκινιστό με αγκινάρες κι έτσι θελήσαμε να το παρουσιάσουμε σε μία πιο gourmet εκδοχή», τόνισε η σεφ που πόνταρε σ’ ένα από τα γνωστότερα πιάτα της Σκοπέλου. Τις νοστιμιές που ετοίμασε με πολύ μεράκι, πλαισίωναν αρκετά προϊόντα που παράγονται στο νησί, όπως οι ξακουστές στριφτές τυρόπιτες με ντόπιο τυρί, λικέρ δαμάσκηνου, μπύρα Σκοπέλου, αλλά και παραδοσιακά γλυκά όπως χαϊμαλιά από αμύγδαλο και «αυγάτο» από την ομώνυμη ποικιλία λευκού δαμάσκηνου.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις σκοπελίτικες σπεσιαλιτέ της Μερόπης Λιθαδιώτη έφευγαν ενθουσιασμένοι από τις γεύσεις και την ποιότητα των πιάτων, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη σεφ. «Όλοι ευχαριστήθηκαν και είμαι σίγουρη ότι άξιζε τον κόπο η πρωτοβουλία που πήραμε», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση που είχε το συγκεκριμένο εγχείρημα από παραγωγούς του νησιού: «Υπήρξαν αρκετοί που κινητοποιήθηκαν και θέλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως, αφού χάρη σ’ εκείνους δείξαμε την υπέροχη γαστρονομική ταυτότητα της Σκοπέλου στον κόσμο που επισκέφτηκε το περίπτερό μας. Ενδεικτικά μπορώ να μνημονεύσω τον Συνεταιρισμό Γυναικών για τα γλυκά, τον Θανάση Γρυπιώτη για τα βιολογικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, την οικογένεια Σταματίου για το μέλι, τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό για το κρέας, το εργαστήρι «Σπορά» του Γιάννη Ζέρβα για τις τυρόπιτες που πλέον έχουν ταυτότητα ΠΟΠ, όπως και τα δαμάσκηνα που είναι επίσης σήμα-κατατεθέν για το νησί μας, τον ζυθοποιό Κώστα Λεμονή για τη μπύρα «Σπείρα», τον Μάκη Περδικάρη για το λικέρ Prunia που παρασκευάζει από δαμάσκηνα, καθώς και τον Νίκο Καραθανάση και την οικογένεια Αντωνίου για το παρθένο ελαιόλαδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το