Τοπικά

Γαστρονομική γέφυρα Ελλάδας και Γαλλίας

Η Marie-Claire Ambroise καθηγήτρια στο Lycée Professionnel Funay – Hélène Boucher στη γαλλική πόλη Le Mans, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους της, τους Eric Buon, Ludovic Regnouf και τη Sandrine Gresse, βρίσκεται από τις 18 Μαρτίου στον Βόλο. Η τετράδα των καθηγητών αποτελεί τη συνοδεία 42 μαθητών, οι οποίοι φιλοξενούνται στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες από τον φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι δεσμοί Βόλου και Le Mans κρατούν από το 1982, τη χρονιά που έγινε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Η επίσκεψη των Γάλλων στη Μαγνησία «δυναμώνει» τη σχέση αυτή που μετρά πάνω από τρεισήμισι δεκαετίες. Το Lycée Professionnel Funay – Hélène Boucher είναι ένα επαγγελματικό λύκειο της πόλης του Le Mans, το οποίο στις τάξεις του έχει χίλιους και πλέον μαθητές, με την κ. Ambroise να λέει σχετικά: «Το σχολείο μας έχει επαγγελματική κατεύθυνση. Είναι χτισμένο σε έναν τεράστιο χώρο. Για την ακρίβεια καταλαμβάνει μια έκταση 15 στρεμμάτων και στο δυναμικό μας έχουμε 1.200 μαθητές. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες, ενώ ανάμεσα στα επαγγέλματα που διδάσκονται είναι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική».

Ο κλάδος των επισιτιστικών επαγγελμάτων ενδιαφέρει τους νέους της ευρύτερης περιοχής του Le Mans και η επίσκεψη της 46μελούς αντιπροσωπείας του λυκείου στη Μαγνησία, θα διευρύνει αν μη τι άλλο τους ορίζοντες των μαθητών που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας.
Η Γαλλίδα καθηγήτρια μίλησε για τις εντυπώσεις της από τον Βόλο και το Πήλιο και εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τα όσα έχει αντικρίσει μέχρι στιγμής: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στον Βόλο και την Ελλάδα. Οι εντυπώσεις που έχουμε αποκομίσει, τόσο οι συνάδελφοί μου, όσο κι εγώ είναι εξαιρετικές. Η φιλοξενία είναι μοναδική. Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, το καλωσόρισμα που μας επιφυλάχθηκε, ήταν απίστευτο. Αυτό μεταφράζεται ως ένα σπουδαίο ηθικό δίδαγμα για τα παιδιά που ήρθαν εδώ».
Το «χτίσιμο» μίας γαστρονομικής γέφυρας μεταξύ των δύο πόλεων είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την κ. Marie-Claire Ambroise, η οποία σημείωσε: «Χαίρομαι που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την τοπική γαστρονομία και κουλτούρα, πέρα από τις ομορφιές του τόπου. Οι μαθητές μας ανακάλυψαν τις τοπικές γεύσεις και μπήκαν σε μία διαδικασία σύγκρισης με τη γαλλική κουζίνα. Για τους σπουδαστές μας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στα τουριστικά επαγγέλματα, η εμπειρία από την επίσκεψή μας στην Ελλάδα θα είναι μοναδικός οδηγός για το μέλλον τους».

Οι Γάλλοι επισκέπτες σήμερα Σάββατο θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τη Θεσσαλονίκη, ενώ αύριο, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25η Μαρτίου. Η επίσκεψή τους θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 26/3. Το επιστέγασμα της επίσκεψής τους στη Μαγνησία θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών και γεύσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του εστιατορίου «ΚΧ 1948», με τη συμμετοχή σπουδαστών του Θεσσαλικού ΙΕΚ. Συγκεκριμένα, μεθαύριο το απόγευμα οι ομάδες των δύο σχολικών μονάδων θα παρασκευάσουν γαστρονομικές δημιουργίες με γαλλικό και τοπικό «άρωμα», αντίστοιχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το