Τοπικά

Γάλλος ποιητής ζει στη Νέα Αγχίαλο και εξυμνεί την Ελλάδα “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (1)

Ο ποιητής Πιερ Γκολντέν τα τελευταία χρόνια μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα. Πριν από μισό αιώνα επισκέφτηκε για πρώτη φορά την χώρα μας και την ερωτεύθηκε μεμιάς. Βρέθηκε στη Νέα Αγχίαλο τυχαία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ το 1992 πήρε την απόφαση και αγόρασε ένα κτήμα στην περιοχή. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί την δεύτερη πατρίδα για τον Γάλλο φιλέλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος δεν παύει στιγμή να μιλάει με θέρμη για τη ζωή του στον τόπο μας. Δεν δίστασε να στηλιτεύσει την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στους Έλληνες, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε την ελπίδα πως το μέλλον επιφυλάσσει μία καλύτερη μοίρα στη χώρα μας. Ο 72χρονος δημιουργός αναφέρθηκε επίσης στο ποιητικό του έργο, αφού μέχρι στιγμής έχει εκδώσει δέκα συλλογές.

Σπούδασε φιλόλογος και από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα. «Χωρίς ίχνος υπερβολής η Ελλάδα θύμιζε το… Ελ Ντοράντο για μένα που σπούδαζα φιλόλογος», εξομολογήθηκε σε άπταιστα ελληνικά κι εξήγησε το λόγο: «Θαύμαζα από νέος την Ιστορία της Ελλάδας. Αρχαία ελληνικά ήξερα από την εποχή που πήγαινα σχολείο κι όταν το 1966 ήρθα για πρώτη φορά στην χώρα σας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μου ενθουσιάστηκα. Τότε είχα πάει στην Αθήνα, στους Δελφούς και την στην αρχαία Ολυμπία. Μετά τα επόμενα χρόνια δεν μπόρεσα να ξανάρθω, μεσολάβησε και η δικτατορία κι έτσι ξαναγύρισα το 1982».
Το δεύτερο ταξίδι του έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό για τους δεσμούς που ανέπτυξε στη συνέχεια, με τον κ. Γκολντέν να επισημαίνει: «Εκείνη τη χρονιά βρέθηκα για πρώτη φορά εδώ. Μόλις είχαμε περάσει τα σύνορα και κατευθυνόμασταν οδικώς στην Αθήνα. Ήμασταν κουρασμένοι από το ταξίδι μας. Είδαμε μία ταμπέλα που έγραφε «Κάμπινγκ», το οποίο υπήρχε τότε στην παραλία της Νέας Αγχιάλου. Αμέσως έκανα φίλους εδώ. Μετά για κάθε χρόνο γύριζα εδώ για τις διακοπές μου. Καθόμουν μία-δυο εβδομάδες, μέχρι που το 1992 αγόρασα ένα κτήμα δίπλα από το κάμπινγκ. Πλέον μετά το 2002 που συνταξιοδοτήθηκα, έρχομαι εδώ από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Οκτώβρη περίπου. Στη Γαλλία, όπου είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας περνάμε τον υπόλοιπο χρόνο. Επτά εγγόνια έχουμε συνολικά: Πέντε η γυναίκα μου Μονίκ κι άλλα δύο εγώ. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο θα γίνει και προγιαγιά. Οπότε, έχουμε υποχρεώσεις στη Γαλλία».
Από την συζήτηση μαζί του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά του για την κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Ο κ. Γκολντέν εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το ποιοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση: «Η Ευρώπη, η οποία είναι στα χέρια των πλούσιων, δεν βοηθάει την Ελλάδα. Οι τράπεζες δεν θέλουν άλλη λύση για εσάς. Το χειρότερο δε είναι ότι αφήνουν τον ελληνικό λαό να βγει από το αδιέξοδο. Έχουν στραγγαλίσει την Ελλάδα, όπως πέρυσι όταν υποχρέωσαν τον Τσίπρα να υπογράψει το νέο μνημόνιο. Τι άλλο να έκανε; Εάν επέμενε στο «όχι», θα είχε πρόβλημα. Με στεναχωρεί η δυσφήμιση της χώρας σας. Πού είναι η Ευρώπη των λαών και η αλληλεγγύη που υποτίθεται ότι υπάρχει; Στη Γαλλία οι ακροδεξιοί λένε άσχημα πράγματα. Πως ο ελληνικός λαός είναι τεμπέλης και δεν πληρώνει τίποτα. Τεμπέλης; Ποτέ. Βλέπω αγρότες να βγαίνουν στα χωράφια τους στις δύο τα ξημερώματα. Το έχω δει με τα μάτια μου. Άλλοι κάνουν τρεις δουλειές για να ζήσουν».
Ο Γάλλος δημιουργός έθιξε και το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας: «Έχω ιταλική καταγωγή. Οι γονείς της μητέρας μου έφυγαν από την Ιταλία εξαιτίας του Μουσολίνι. Ζούσανε στην Φερράρα. Ήταν πάρα πολλοί φτωχοί. Κατέληξαν στη Γαλλία. Ο παππούς μου αρρώστησε και πέθανε νέος. Δούλευε σε λατομεία στη Γαλλία. Ξέρω τι θα πει φτώχεια. Και οι πρόσφυγες που βλέπουμε στην τηλεόραση, μου θυμίζουν την ιστορία της οικογένειάς μου. Κι όμως η στάση σας είναι εκπληκτική. Στα νησιά εξελίσσονται συγκινητικές στιγμές. Βλέπεις ανθρώπους φτωχούς να δίνουν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες. Πώς μπορώ να πω κακά πράγματα για τους Έλληνες, βλέποντας όλα αυτά; Ειλικρινά πώς;».
Με την ποίηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1986, ακριβώς τριάντα χρόνια πριν. Η συγγραφή ποιημάτων εξελίχθηκε γρήγορα σε μία μεγάλη αγάπη για τον ίδιον. «Έχω δημοσιεύσει δέκα συλλογές μέχρι τώρα. Ορισμένα ποιήματα μεταφράστηκαν από φίλους μου στα ελληνικά. Το πέμπτο βιβλίο είναι σχεδόν όλο μεταφρασμένο. Μου αρέσει να γράφω για κάθετί που ομορφαίνει τη ζωή. Με τα χρόνια κατάλαβα το εξής: Ζούμε πολύ γρήγορα. Περνάμε απ’ αυτό τον κόσμο συχνά σαν τυφλοί. Δίχως να βλέπουμε τι συμβαίνει πραγματικά γύρω μας. Κι όμως πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας και να εκπαιδεύσουμε το βλέμμα μας σε όλα εκείνα που κάνουν πιο όμορφη την καθημερινότητά μας», είπε ο κ. Γκολντέν, ενώ στη συνέχεια μίλησε για όλα εκείνα τα πράγματα που τον εμπνέουν: «Γράφω σχεδόν κάθε ημέρα. Προτιμώ το γραφείο μου γι’ αυτή τη δουλειά. Ακριβώς μπροστά μου έχω έναν τοίχο κι απλά αφήνω ελεύθερη τη φαντασία μου. Το μυαλό είναι το πιο μεγάλο όπλο για τον άνθρωπο. Φαντάζομαι πολλά πράγματα. Δεν χρειάζομαι να είμαι μπροστά από κάτι όταν γράφω ποιήματα. Άλλωστε, ένας από τους σκοπούς της ποίησης είναι να προβάλλει όλα εκείνα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά».
Κλείνοντας, ο Γάλλος ποιητής μίλησε για τα πράγματα που τον ευχαριστούν, επισημαίνοντας: «Δεν διαθέτω skype, γενικότερα δεν τα πάω πολύ καλά με την τεχνολογία. Στη Γαλλία δεν έχω καν κινητό τηλέφωνο. Εδώ μόνο χρησιμοποιώ έναν αριθμό που μου έδωσε ένας φίλος. Δεν ξέρω καν πως λειτουργεί η συσκευή κι ας την έχω τόσα χρόνια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αποξενώνει τους ανθρώπους. Εγώ δεν χρειάζομαι τέτοια πράγματα. Συχνά πολλοί μου λένε; Γιατί δεν έχεις ένα πιο σύγχρονο τηλέφωνο; Γιατί θα έπρεπε να έχω, τους απαντάω. Πριν πώς ζούσαμε δίχως αυτά; Η πραγματική ομορφιά της ζωής κρύβεται στα απλά πράγματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το