Κόσμος

Γαλλία-Ιταλία ζητούν χαλάρωση λιτότητας, χρήματα για την ανεργία των νέων

ολαντ-μερκελ

Τα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στο Μιλάνο, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δίνουν μάχη για περισσότερα χρήματα και λιγότερη λιτότητα και την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Στη διάρκεια της τρίωρης διάσκεψης εξετάστηκαν πολλά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ αυτών ένα ποσό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες σε διάστημα δύο ετών (2014-2015).

Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια «εγγύηση για τους νέους», που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση —για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)— αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι.

Ο Ολάντ, αφού αρχικά είχε ζητήσει «20 δισεκατομμύρια ευρώ» και «την απλοποίηση των διαδικασιών», τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι «να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί».

Μια υπαναχώρηση μπροστά στη Μέρκελ η οποία υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι ότι δεν αρκούν τα χρήματα, αλλά το ζήτημα είναι να κυκλοφορήσουν».

Η Γαλλία και η Ιταλία άσκησαν πιέσεις για να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία στην Ευρώπη, όμως η καγκελάριος Μέρκελ δεν έκανε καμία υποχώρηση, ζητώντας από τις χώρες να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το