Κόσμος

Γαλλία: Η NSA παρακολουθούσε δύο πρώην υπουργούς Οικονομίας

γάλλος πρωθυπουργός

H Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε δύο υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας και ασκούσε οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας επί σειρά ετών, αποκαλύπτουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του ιστοτόπου WikiLeaks και δημοσίευσαν χθες βράδυ η εφημερίδα Libération και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Médiapart.

«Πολλές πολιτικές προσωπικότητες και ανώτεροι Γάλλοι δημόσιοι λειτουργοί παρακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια», σημειώνουν τα δύο ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα ονόματα του σημερινού Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπουργού Οικονομίας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τον Μάιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2014, αλλά και του Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργού Οικονομικών και κατόπιν Οικονομίας του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks που δημοσίευσαν τα ίδια μέσα την περασμένη Τετάρτη, στον κατάλογο των προσωπικοτήτων οι επικοινωνίες των οποίων υποκλέπτονταν από την NSA στηΓαλλία συμπεριλαμβάνονται οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ.

Ο Médiapart τονίζει ότι η NSA επιδιδόταν σε «μαζικής κλίμακας οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας», επικαλούμενος πέντε αμερικανικές παρουσιάσεις στοιχείων που είχαν υποκλαπεί από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δημοσιοποιεί ο WikiLeaks.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο η NSA κατασκόπευε «περίπου 100» μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσες είναι στον CAC40.

Πηγή:naftemporiki

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το