Κόσμος

Γαλλία: Απεργούν γιατί απολύθηκε το αφεντικό τους

newego_LARGE_t_1101_54663731_type13145

Εκατόν τριάντα εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία για να στηρίξουν το… αφεντικό τους: η κινητοποίηση, εξαιρετικά ασυνήθιστη για τη Γαλλία, προκλήθηκε από την απόλυση-εξπρές του διευθυντή μιας οικογενειακής επιχείρησης στο Σεν Μαλό, ο οποίος εκδιώχθηκε μέσα σε διάστημα 5 λεπτών από την αμερικανική, μητρική εταιρεία.

Έξω από την έδρα του «Laboratoire de la mer», της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παρασκευής ρινικών διαλυμάτων με βάση το θαλασσινό νερό, δεκάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν τις δύο τελευταίες ημέρες απαιτώντας να επιστρέψει στη θέση του ο επικεφαλής τους, ο Ολιβιέ Μπερτό.
Ο πατέρας του Ολιβιέ Μπερτό ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε την εταιρεία πριν από 25 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν έφτασαν στο Σεν Μαλό δύο εκπρόσωποι της Perrigo, της αμερικανικής εταιρείας που στα τέλη του 2014 απέκτησε εμμέσως την ιδιοκτησία της γαλλικής επιχείρησης.
” Χωρίς καμία εισαγωγή, μου λένε: «Ξεκινάμε αναδιάρθρωση του Laboratoire de la mer προκειμένου να το ενσωματώσουμε πλήρως στον όμιλο Perrigo και η θέση σου καταργείται” είπε ο 49χρονος Μπερτό. “Τους ρώτησα αν μπορούσα να ενημερώσω τους στενούς συνεργάτες μου και απάντησαν «Ναι, έχεις πέντε λεπτά και μετά σου ζητάμε να φύγεις από την εταιρεία»”, συνέχισε.
Ο Μπερτό, σοκαρισμένος ακόμη από την απόλυσή του, επισήμανε ότι η εταιρεία εδώ και χρόνια καταγράφει διψήφια ανάπτυξη ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους φέτος αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 35%.
Η γαλλική εταιρεία διευθύνεται πλέον από την Ιρλανδία, όπου είναι καταχωρημένη η Perrigo η οποία παρασκευάζει γενόσημα φάρμακα. Η νέα διεύθυνση ωστόσο ήρθε αμέσως αντιμέτωπη με την κινητοποίηση των 130 υπαλλήλων που σταμάτησαν τη δουλειά, απαιτώντας την επιστροφή του αφεντικού τους.
“Πιστεύω στα θαύματα και ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν”, είπε ο Μπερτό, υπογραμμίζοντας ότι η Perrigo “δεν έχει αντιληφθεί ποια είναι η κουλτούρα των ανθρώπων στις χώρες όπου επεκτείνεται” και ιδίως στη Γαλλία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το