Τοπικά

Γ. Τόρης: Αρχίζουν σε έναν χρόνο τα μεγάλα έργα για ύδρευση με πηγαίο νερό

Σε έναν χρόνο αναμένεται να αρχίσουν τα μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 34.000.000 ευρώ, για τη μεταφορά πηγαίου νερού από τη Μακρινίτσα για την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου, της Ν. Ιωνίας, του Διμηνίου, του Σέσκλου, των παραλιακών οικισμών από Βόλο μέχρι Ν. Αγχίαλο και της Ν. Αγχιάλου, του Αγ. Βλασίου, του Παλιόκαστρου, των Λεχωνίων, του Αγ. Λαυρεντίου, της Αγριάς.
Επίσης του χρόνου τέτοια περίοδο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης 120 χιλιομέτρων δικτύου στην ύδρευση της πόλης με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των σημειακών αφανών διαρροών του δικτύου πόσιμου νερού που τώρα ανέρχονται στο 30%.
Το πρόγραμμα δράσεων για την επόμενη περίοδο παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργος Τόρης στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού». «Με έργα και δράσεις που αφορούν στην ύδρευση, στην άρδευση και στις βιομηχανικές ανάγκες, η σημερινή Δημοτική Αρχή υλοποιεί ένα σταθερό, εξαιρετικά ρεαλιστικό σχέδιο για την επίλυση σε βάθος 20ετίας του υδροδοτικού προβλήματος του Καλλικρατικού Δήμου συνολικά» τόνισε ο κ. Τόρης.

Δύο έργα 34.000.000 ευρώ
Ειδικότερα αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν σε έναν χρόνο και σχετίζονται με τη μεταφορά πηγαίου νερού από το Πήλιο στην πόλη. «Υπάρχουν δύο άξονες των έργων. Ο πρώτος περιλαμβάνει την αξιοποίηση ορισμένων πηγών της Μακρινίτσας και στοχεύει στην υδροδότηση του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, του Σέσκλου, του Διμηνίου των παραλιακών οικισμών μέχρι τη Νέα Αγχίαλο με προϋπολογισμό 16.000.000 ευρώ. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την αξιοποίηση ορισμένων πηγών της περιοχής Αγίου Βλασίου και στοχεύει στην υδροδότηση του συνόλου των οικισμών, από Άγιο Βλάσιο μέχρι τον Βόλο, με προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ». Ο κ. Τόρης τόνισε πως για αυτά τα δύο έργα βρισκόμαστε στην εκπόνηση των οριστικών μελετών και πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα αρχίσει η υλοποίησή τους. «Με τη συνεχή δουλειά του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου εξασφαλίστηκαν και θα πέσουν στην τοπική κοινωνία 34.000.000 ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από διάφορα υπουργεία και το πρόγραμμα «Τρίτσης». Τα έργα αυτά αφορούν σε υδρομαστεύσεις πηγών, διυλιστήρια νερού, δεξαμενές, δίκτυα αγωγών και στην αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων των οικισμών Αγ. Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, Λεχωνίων, Αγριάς, Πορταριάς, Αλλης Μεριάς, Ν. Αγχιάλου» ανέφερε ο κ. Τόρης, ενώ τα έργα αφορούν στην ύδρευση, την άρδευση και τη βιομηχανία. «Την άνοιξη θα έχουμε έτοιμες τις μελέτες για αυτά δύο σημαντικά έργα των 34.000.000 ευρώ».

Αντικατάσταση 120 χιλιομέτρων δικτύου
«Είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση 120 χιλιομέτρων παλαιών αγωγών από το δίκτυο της ύδρευσης και πιστεύουμε ότι σε περίπου έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο με το οποίο θα αντιμετωπιστεί οριστικά η διαρροή νερού 30% που υπάρχει τώρα λόγω του παλιού δικτύου. Θα εξοικονομούμε από τον περιορισμό των αφανών διαρροών και την πλήρη αυτοματοποίηση της λειτουργίας του δικτύου μέσω του ελέγχου των πιέσεων, 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο. Επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής οι Βολιώτες θα πίνουν 100% πηγαίο νερό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και συμπλήρωσε πως η αντιμετώπιση του υδροδοτικού γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Οι εργασίες στην πόλη είναι σε εξέλιξη, όπως στη Νέα Ιωνία, όπου ο κ. Τόρης σημείωσε πως «το δίκτυο εκεί ήταν «τυφλό» χωρίς σχέδια και γι’ αυτό βγαίνουν ζημιές. Στον Βόλο που υπήρχαν εδώ και χρόνια τα σχέδια, δεν παρουσιάζονται προβλήματα. Στον Βόλο το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των παλαιών αγωγών. Έχουμε φτάσει στην οδό Πολυμέρη και οι εργασίες θα συνεχιστούν προς την οδό Ανθ. Γαζή και το υπόλοιπο κέντρο. Στον Άναυρο έχουν μπει ήδη σωλήνες καινούργιας τεχνολογίας και 1.800 σπίτια πίνουν νερό από νέους αγωγούς με καλύτερες πιέσεις και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος. Στη Νέα Ιωνία οι εργασίες θα ολοκληρωθούν λίγο αργότερα σε σχέση με τον Βόλο. Επίσης με αυτές τις εργασίες για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, θα συμμαζέψουμε την κατάσταση και στο αποχετευτικό δίκτυο. Υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα που είναι παλιά και γι’ αυτό υπάρχει κατά περιόδους η δυσοσμία στην παραλία του Βόλου».

Η αποχέτευση
Για το αποχετευτικό δίκτυο ο κ. Τόρης ανέφερε πως «στην Αγριά το δίκτυο λειτουργεί αποδοτικά και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για τη βέλτιστη λειτουργία του, στη Νέα Αγχίαλο έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις την άνοιξη, ενώ στα Λεχώνια εξασφαλίστηκε το κονδύλι, έγινε η δημοπράτηση και το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Με τα έργα αυτά o Δήμος Βόλου βρίσκεται στην πρωτοπορία στη χώρα μας, καθώς το 95% του πληθυσμού θα είναι συνδεδεμένο με δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και επεξεργασία λύματος. Επίσης προσδοκούμε ότι θα χρηματοδοτηθούν τα δίκτυα αποχέτευσης και στους παραλιακούς οικισμούς μεταξύ Αλυκών και Νέας Αγχιάλου. Ο Δήμος διαθέτει και δέκα χωριά σε μεγάλα υψόμετρα και χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός και από τους ιδιώτες για να συνδράμουν. Σε μια πενταετία όλα τα λύματα στον Δήμο θα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό».

Προϋπολογισμός 60.000.000 ευρώ
Η ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πόλης και ένας πυλώνας ανάπτυξης. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 55-60 εκατομμύρια ευρώ με 250 μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ, αν προσθέσουμε και αυτούς που εργάζονται σε εργολάβους, το προσωπικό αυξάνεται.

Σε διακανονισμό το 5% των πολιτών
Σε διακανονισμό βρίσκεται το 5% των πολιτών. «Από τα 75.000 περίπου ρολόγια που έχουμε στον Δήμο, τα 3.000 – 4.000 ρολόγια, περίπου 5%, έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό» ανέφερε ο κ. Τόρης και συμπλήρωσε πως κάποιες εκατοντάδες είναι οι διακοπές νερού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, όταν γίνεται μια διακοπή, τότε οι ιδιοκτήτες αμέσως έρχονται για να κάνουν διακανονισμό». Τα ετήσια έσοδα της ΔΕΥΑΜ ανέρχονται σε 13-14.000.000 ευρώ και όπως ανέφερε ο κ. Τόρης, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι κάπως μειωμένα, αφού ο κόσμος δυσκολεύεται και η ΔΕΥΑΜΒ ακολουθεί και τη δική της ευρεία κοινωνική πολιτική.

Share
Ετικέτες: ΔΕΥΑΜΒέργα

Πρόσφατα άρθρα

Αγίου Πνεύματος 2024: Πότε πέφτει το τριήμερο

Την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο ξεκούρασης θα έχουν εργαζόμενοι τον Ιούνιο. Φέτος η…

17 Ιουνίου 2024

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα από φθινόπωρο – Το μεταβαλλόμενο ποσό, το μπόνους και η ανατροπή στους εποχικούς

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στα…

17 Ιουνίου 2024

Μέσα σε λίγη ώρα το γλέντι μετατράπηκε σε πένθος – Πέθανε 68χρονος χορεύοντας σε βάπτιση

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Λήμνο με 68χρονο να χάνει τη ζωή του χορεύοντας σε γλέντι…

17 Ιουνίου 2024

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα – Ζέστη και μελτέμια αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Γενικά αιθριο καιρό με νέα, μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και ασθενείς ανέμους στα ηπειρωτικά προβλέπει…

17 Ιουνίου 2024

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές! Γέμισε το καλάθι σου με προϊόντα βασικής…

17 Ιουνίου 2024

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024