Τοπικά

Γ. Σούρλας: Το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο Γ. Μαντζουράνης

Ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας αναφέρει:

Πολιτικό θράσος συνιστά η επίθεση του δικηγόρου Γ. Μαντζουράνη στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που ανέφερε στη Βουλή την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά.
Όταν υπήρξε διαμεσολαβητής και διεκπεραιωτής της επαίσχυντης συναλλαγής μεταξύ Κοσκωτά και Κουτσόγιωργα για τη νομοθετική ρύθμιση έναντι αμοιβής δύο εκατομμυρίων δολαρίων, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 4 Αυγούστου 1988.
Όταν ο Γ. Μαντζουράνης στην αναγγελία, που κατέθεσε (20.3.1989) στον Ειδικό Ανακριτή Εφέτη Κ. Σκαρλάτο μεταξύ άλλων γράφει: «Στα τέλη του 1988 ο Γ. Κοσκωτάς μου ανακοινώνει ότι για τη σύνταξη και ψήφιση της τροπολογίας υπάρχει συμφωνία για κατάθεση 2.000.000 δολαρίων στην Ελβετία για λογαριασμό του Α. Κουτσόγιωργα και ότι για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας χρειάζονται την βοήθειά μου. Μου εκθέτει τις λεπτομέρειες, γιατί ήδη στο προηγούμενο διάστημα είχε αντιληφθεί από ακριτομυθίες περί τίνος πρόκειται». Και συνεχίζει: «Τότε στα τέλη Ιουλίου 1988, μεταβαίνω στη Γενεύη, συναντώ τον Τραπεζίτη P.Elsohn στην U.B.S., ύστερα από ραντεβού που μου είχε κλείσει ο Γ. Κοσκωτάς και υπογράφω τα αναγκαία έγγραφα, για να ανοίξω λογαριασμό στο όνομά μου με αριθμό 519150 S.H. Στις 4 ή 5 Αυγούστου1988 ψηφίζεται το άρθρο 40 του ν. 1806/1988 και αμέσως ο Γ. Κοσκωτάς και η σύζυγός του μεταβαίνουν στη Γενεύη και καταθέτουν τα 2.000.000 δολάρια στον λογαριασμό μου, από χρήματα που είχα στην Ελβετία, όπως μου είπε ο Γ. Κοσκωτάς αργότερα […]».
Μετά από όλα αυτά πρέπει να αντιληφθεί ο Γ. Μαντζουράνης ότι δεν υπάρχουν μόνο ποινικές, αλλά και πολιτικές και ηθικές ευθύνες και πρέπει τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να ξαναδιαβάσουν την αναγγελία.
(*Ολόκληρη η αναγγελία στο βιβλίο μου Ήθος στην πολιτική, Νοθευμένη Δημοκρατία, Νομότυπη Διαπλοκή, Αθέατη απάτη, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2022, σ.175 -177)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το