Τοπικά

Γ. Σούρλας: Η μάχη της Πέτρας εκπέμπει μηνύματα εθνικής ενότητας

Στις επετειακές εκδηλώσεις για την τελευταία μάχη της Επανάστασης του 1821 στην Πέτρα Βοιωτίας, τον Σεπτέμβριο του 1829 ο Γ. Σούρλας στον πανηγυρικό που εκφώνησε αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της μάχης και στα εθνικά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε εμείς οι νεοέλληνες. Επισήμανε:

«Η συντριπτική υπεροχή των Οθωμανών σε εξοπλισμό και δυνάμεις, που ξεπερνούσαν τις 7.000, δεν εμπόδισε τους Έλληνες, να αμυνθούν γενναία, να παραμείνουν ανυποχώρητοι και να θυσιαστούν για την πατρίδα.

Δεν εμπόδισε τους Έλληνες μαχητές, υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Δημήτριου Υψηλάντη να δώσουν στα Στενά της Πέτρας, ανάμεσα σε Λιβαδειά και Θήβα, μια νικηφόρα μάχη. Να υποχρεώσουν -και αυτό συνέβη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης- μια επίλεκτη τουρκική στρατιά να συνθηκολογήσει στο πεδίο της μάχης και να απελευθερωθεί έτσι η μεγαλύτερη περιοχή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος.

Ας αντλήσουμε από αυτά τα ιστορικής σημασίας γεγονότα και τους αγωνιστές, διδάγματα για τη δική μας στάση και συμπεριφορά, απέναντι στο χρέος, το καθήκον για την πατρίδα.
Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις θυσίες τους για μια Ελλάδα, ελεύθερη και περήφανη.
Στη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα μας, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν υποτάξουμε το προσωπικό, συντεχνιακό και κομματικό συμφέρον στο καλό της πατρίδας και του έθνους.
Με απλά λόγια, πρώτα και πάνω απ’ όλα να ανήκουμε στην παράταξη που λέγεται Ελλάδα.
Ας είναι η μάχη της Πέτρας φάρος, που να φωτίζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις μας και να μας δείχνει το δρόμο για το καθήκον για τα υψηλά ιδανικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το