Τοπικά

Γ. Μαρίνος: Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή – συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο

 

Σε εκδήλωση της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Μετά την ομιλία υπήρξαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ακολούθησε πλούσια συζήτηση.
Χαιρετίζοντας τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, με εκατομμύρια να βροντοφωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε περήφανοι για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Παλαιστίνης και τη μαζική καταδίκη των εγκλημάτων που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χαιρετίζουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις και τα εκατομμύρια των διαδηλωτών σε όλη την υδρόγειο που ξεπερνούν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα για ελεύθερη Παλαιστίνη.
Υπερασπιζόμαστε τη θέση για ανεξάρτητο, βιώσιμο, παλαιστινιακό κράτος στο οποίο η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ και η Λωρίδα της Γάζας, θα είναι σε άμεση σύνδεση, με συνοχή, χωρίς εποικισμούς, και κατοχικές ισραηλινές ζώνες και φυλάκια ασφαλείας, χωρίς το τείχος του αίσχους που περικυκλώνει τα παλαιστινιακά εδάφη, με αποχώρηση και του τελευταίου κατοχικού στρατιώτη. Αντιπαλεύουμε τα κάθε λογής παζάρια για την επόμενη μέρα στα οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που μιλούν για ένα κράτος αφοπλισμένο, με εγγυητές δυνάμεις είτε του ΝΑΤΟ είτε του ΟΗΕ, είτε Αραβικών κρατών ή των ΗΠΑ, στο όνομα της ασφάλειας του Ισραήλ».
Μία είναι η πλευρά: Με τους αγώνες των λαών!
Ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε ακόμα ότι «το ποια πολιτική δύναμη είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ουσιαστικό ζήτημα και όχι απλά ένα σύνθημα. Κι ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως η ΝΔ είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, το ίδιο προσπαθούν να ψελλίσουν οι εκτεθειμένες ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά στον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού τάσσονται με τον κατακτητή, με τον δυνάστη, μιλούν προκλητικά για το δικαίωμα στην “αυτοάμυνα” του κράτους-δολοφόνου, του προσφέρουν βοήθεια. Οι ισχυρισμοί τους είναι άκρως επικίνδυνοι και επιβάλλεται να αποκαλύπτονται καθημερινά, συγκεντρώνοντας την προσοχή στη σταθερή, αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, στην υπεράσπιση του δίκιου και της κοινής πάλης λαών, στην αναγκαιότητα να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή , αντικαπιταλιστική πάλη με φάρο την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, για να ζήσουν μονιασμένοι οι λαοί σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων
Ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων επισημαίνοντας ότι «η κοινή στρατηγική των αστικών κομμάτων δεν εκδηλώνεται μόνο στη στήριξη του κατοχικού κράτους και στην εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαπερνά το αστικό πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζει την στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων.
Όλοι τους έχουν κυβερνήσει για λογαριασμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στηρίζουν με πάθος το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την αντιλαϊκή της στρατηγική, το Ταμείο Ανάκαμψης και την “πράσινη μετάβαση”, υμνούν το χορό των δις ευρώ που απολαμβάνουν οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι, οι εκμεταλλευτές των ανθρώπων του μόχθου.
Είναι συνένοχοι για εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα που έχουν πλήξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, έχουν ξηλώσει θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα, υλοποίησαν τη διευθέτηση και αύξηση του χρόνου εργασίας, την υπονόμευση των ΣΣΕ, ευθύνονται για τη δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην άθλια κατάσταση στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση που τα βιώνουν με οδυνηρό τρόπο ο λαός μας, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.
Αυτή η πολιτική οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, των ειδικών φόρων κατανάλωσης πυροδότησε την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Είναι συνένοχοι για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού και των υποδομών με τραγικές συνέπειες.
Αυτά είναι κριτήρια για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και κανέναν δεν μπορεί να ξεγελάσει η συνθηματολογία της σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε πορεία ανασύνθεσης, αναζητώντας τη συγκρότηση του δικού της “πόλου”, για την διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος και την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου».
Η πολιτική που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες «έπνιξε» τη Θεσσαλία
Ο Γιώργος Μαρίνος στάθηκε και στις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν το Σεπτέμβρη τονίζοντας ότι «η Θεσσαλία πνίγηκε, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών, σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές. Ο Βόλος, το Πήλιο, ο νόμος Μαγνησίας πνίγηκαν δύο φορές, μέσα στο Σεπτέμβρη, βούλιαξαν στη λάσπη με τα ίδια δραματικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα καιρικά φαινόμενα. Η εποχή μας, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν ισχυρή αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση αλλά εμπόδιο μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος.
Στην καταστροφή οδήγησε η πολιτική που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής του λαού και της περιουσίας του και όφελος τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, των μεγαλοεργολάβων κι αυτή την πολιτική της ΕΕ εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, οι περιφερειακές αρχές και ο δήμος. Αυτό βρίσκεται πίσω από την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, την υπό-συντήρηση αυτών που υπάρχουν, τις κακοτεχνίες και άλλα. Λένε πως δεν έχουν λεφτά αλλά διαθέτουν δις για το μεγάλο κεφάλαιο, δίνουν πάνω από 7 δισ. το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ».
Να σταματήσει η μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο
Στη συνέχεια τόνισε ότι «όλοι τους μετέτρεψαν τη Μαγνησία σε ΑμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, με εργαλείο το λεγόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ με την υπογραφή της Ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας για τις βάσεις, με την αναβάθμιση της Σούδας, την επέκταση των βάσεων, στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη, και την μετατροπή του συνόλου των στρατοπέδων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά στρατόπεδα.
Η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, η 111 πτέρυγα μάχης, το στρατόπεδο Γεωργούλα στη Ν.Ιωνία, η 32η ταξιαρχία πεζοναυτών, το λιμάνι του Βόλου, ο ναύσταθμος στο Αλμυρό, αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της αμερικανοΝΑΤΟικής υποδομής και συνδέονται με τις στρατιωτικές υποδομές στη Λάρισα, με την 110 πτέρυγα μάχης στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα αμερικάνικα Drones MQ-9 Reaper που επιχειρούν μέχρι την Μαύρη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή και εκπληρώνουν σημαντικό ρόλο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι βάσεις αυτές είναι στηρίγματα της πολιτικής της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά άλλων λαών.
Για ποια ασφάλεια μιλάνε; Πρόκειται για “βόμβα” μεγατόνων που βάζει σε κίνδυνο το λαό της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, τον μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων.
Προειδοποιούμε, πως η κυβέρνηση και τα άλλα ΝΑΤΟικά κόμματα, η περιφερειακή και δημοτική αρχή, που στηρίζουν τις αμερικάνικες βάσεις παίζουν με τη φωτιά και είναι επιτακτική η ανάγκη του οργανωμένου, μαζικού λαϊκού αγώνα, για το κλείσιμο των ξένων βάσεων και υποδομών και την απεμπλοκή της χώρας, να δοθεί αποφασιστική απάντηση στους σαθρούς ισχυρισμούς περί αντισταθμιστικών και γενικότερα οικονομικών ωφελημάτων, καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την ζωή, την ασφάλεια και την υγεία του λαού στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων.
Έχει μεγάλη σημασία επίσης ο αγώνας του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, του λαού του Βόλου να μην εγκατασταθεί πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό Κόλπο στο πλαίσιο του Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου για την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ανταγωνισμό με αυτούς της Ρωσίας και της Κίνας. Το κριτήριο είναι τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων , των Ελλήνων εφοπλιστών και ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια, το φυσικό αέριο, το ρεύμα, τα καύσιμα και θα ζει στις συνθήκες της ενεργειακής φτώχειας.
Επί πλέον, αυξάνεται διαρκώς ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος όπως απέδειξε η πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο και στο Στεφανοβίκειο, στην περιοχή αποθηκεύονται και μεταφέρονται επικίνδυνα ραδιολογικά υλικά, εκρηκτικά αέρια τοξικές, μολυσματικές ουσίες, που προκαλούν μεγάλη βλάβη στην υγεία του λαού και το περιβάλλον».
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «παλεύουμε για όλα αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, το δικαίωμα σε αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν υγεία, την άμεση κάλυψη των κενών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, την αύξηση των μισθών των γιατρών, των υγειονομικών, για την απόσυρση του φορομπηχτικού νομοσχεδίου που χτυπάει αμείλικτα τους επαγγελματίες, για το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές από την πλημμύρα και την αποκατάσταση των καταστροφών. Έτσι, θα συνεχίσουμε, καλά προετοιμασμένοι, ακόμα πιο μαχητικά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, καταδικάζοντας τον ταξικό κρατικό προϋπολογισμό, των ματωμένων πλεονασμάτων, δυναμώνοντας την πάλη του ΚΚΕ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: “Να στείλουμε το μήνυμα Όχι LNG στον Παγασητικό”

"Οι πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας πρέπει, με τη συναυλία, την Παρασκευή 18.30 και…

5 Δεκεμβρίου 2023

Loulis Food Ingredients: Βράβευση στην Εταιρική Υπευθυνότητα στο Annual Sustainability Summit 2023

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Loulis Food Ingredients κ. Νίκος Λούλης βραβεύτηκε ως ESG-Sustainability Leader στο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Έκλεψαν από Καλαμπακιώτη 400 κιλά ελιές!

Η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει σε σημείο που είτε λες «λάδι» είτε λες «χρυσός»…

5 Δεκεμβρίου 2023

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μαγνησίας: Οι υπάλληλοι εργάζονται σε κτιριακές υποδομές χωρίς θέρμανση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Μαγνησίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στο γεγονός ότι…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ένας ταξιτζής συνελήφθη επειδή σκότωσε σκόπιμα ένα περιστέρι

Ένας οδηγός ταξί στο Τόκιο συνελήφθη επειδή σκότωσε εκ προθέσεως ένα περιστέρι με το αυτοκίνητό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Β. Μεταξάς: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Τμήματος Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς ζητώντας να παρθούν…

5 Δεκεμβρίου 2023