Ελλάδα

Γ. Δραγασάκης: Συνολική η ευθύνη για τη διαπραγμάτευση

DRAGASAKHS

Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο αντανακλάται και στον… ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές και στελέχη επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» απορρίπτοντας τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εκφράστηκε και στην πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει τα στελέχη του κόμματος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων αλλά και ενστάσεων, σχεδόν από το σύνολο των στελεχών, για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας η οποία θα βρίσκεται μακριά από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάννης Δραγασάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ανέφερε ότι το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης, ενώ επισήμανε πως «δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα».

Συνεργασία
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ολη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας», έγραψε στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης στην εισήγησή του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ περιγράφοντας τη στάση των «θεσμών» έκανε λόγο για παρακώλυση των διαδικασιών, εκτιμώντας ότι θέλουν να φτάσουμε σε πιστωτική ασφυξία και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Στην εσωκομματική διαδικασία επικράτησε ένταση, καθώς τόσο στελέχη που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη πλειοψηφία του κόμματος εξέφρασαν αντιρρήσεις αλλά και έντονο προβληματισμό για το εάν η συμφωνία υπερβαίνει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε ως σημείο αναφοράς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί τα όρια μιας συμφωνίας. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια -ζήτησε να υπάρχει και νομική υποστήριξη- ενώ αναφερόμενη στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου για το χρέος είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Στον διάλογο που διημείφθη ο κ. Δραγασάκης έμμεσα έθεσε θέμα γιατί η Βουλή δεν έχει θέσει τα αποθεματικά σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, για να απαντήσει η κ. Κωνσταντοπούλου ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι δημόσια επιχείρηση.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν συγκληθεί να δώσει απαντήσεις και προς την ΚΟ και προς το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να αποκτήσει πολιτικό επίπεδο, γιατί όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Οσο συνεχίζουμε τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, πέφτουμε σε παγίδα. Δεν πρέπει να παίξουμε στο γήπεδό τους». Τελικά επικράτησε η άποψη να μη συγκληθεί κεντρική επιτροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς όπως υποστήριξαν στελέχη της ΠΓ «δεν έχει νόημα να συγκληθεί αν δεν έχουμε τη συμφωνία στα χέρια». Σύμφωνα με στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» , «εμείς δεν στεκόμαστε στον χαρακτηρισμό των “κόκκινων γραμμών” αλλά στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά σε μία συμφωνία να μην προβλέπεται φορολογική επιδρομή στα μόνιμα υποζύγια της κρίσης, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εκστρατεία ενημέρωσης
Σημειώνεται ότι τελικά η Π.Γ. αποφάσισε να διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών για τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα αυτό η ΠΓ τόνισε ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού», επέκρινε την «επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά» τονίζοντας ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το