Τοπικά

Φύτεψαν 15 βελανιδιές στις «Άσπρες Πεταλούδες»

Στη φύτευση 15 δενδρυλλίων δρυός στον προαύλειο χώρο των «Άσπρων Πεταλούδων» προχώρησε πριν από λίγες ημέρες το Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Όθρυος. Οκταμελής ομάδα εθελοντών, την οποία στελέχωσαν επίσης μέλη της Σχολής Κατάβασης Φαραγγιών «Hellas Canyon» του κ. Γιώργου Ανδρέου, επισκέφτηκε το ίδρυμα, προκειμένου να υλοποιήσει τη δράση.

«Η δρυς για να αναπτυχθεί χρειάζεται τουλάχιστον μία πενταετία. Στην Ελλάδα συναντούμε 17 είδη βελανιδιάς, ενώ ιδιαίτερα στην επαρχία Αλμυρού κάποτε κυριαρχούσε το συγκεκριμένο είδος», ανέφερε ο κ. Ηρακλής Παυλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ο οποίος πρόσφερε τα φυτώρια δρυός από το αγρόκτημα που έχει στην Όθρυ. Μάλιστα, όταν στο μέλλον θα έχει αναπτυχθεί η συστάδα των δρυών, που διαθέτουν ποικίλα πλεονεκτήματα έναντι άλλων δέντρων, όπως για παράδειγμα η ανθεκτικότητά τους στις πυρκαγιές, θα αναβαθμιστεί αισθητά ο εξωτερικός χώρος του ιδρύματος.

Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα επίσκεψη στις «Άσπρες Πεταλούδες», στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο φορέων. «Θα δημιουργηθεί βοτανόκηπος εντός του ιδρύματος. Ο χώρος ήδη έχει διαμορφωθεί και θα φυτευτούν διάφορα βότανα. Για παράδειγμα, μέντα, τσάι, ρίγανη και φασκόμηλο, αλλά και λαχανοκομικά φυτά, όπως μαϊντανός και μαρούλια, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των «Άσπρων Πεταλούδων» σε καθημερινή βάση. Θα βάλουμε περισσότερα από 300 βότανα», είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη δράση θα διευθετηθούν σε συνάντηση μεταξύ του κ. Βασίλειου Μπακαλιάνου από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ειδικών Παίδων «Άσπρες Πεταλούδες», του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας – Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Λύκα και του ιδίου.

Στη φύτευση του βοτανόκηπου θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν και τρόφιμοι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1970 και επί μισό περίπου αιώνα περιθάλπει και φροντίζει παιδιά με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές, επιληψία, αυτισμό, εγκεφαλοπάθειες, κινητικές δυσκολίες και αισθητηριακές διαταραχές.
Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο κ. Ηρακλής Παυλίδης, προ λίγων ημερών υπήρξε επικοινωνία με πυροσβέστες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζήτησαν από το Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Όθρυος να υπάρξει ανάλογη φύτευση δρυών στην υπηρεσία τους. Ο πρόεδρος του Κέντρου τους ενημέρωσε ότι θα υπάρξει θετική απόκριση στο αίτημά τους. «Στόχος μας είναι να φυτευτούν τουλάχιστον 3.000 φυτώρια δρυός στο άμεσο μέλλον», τόνισε και αποκάλυψε έτσι την πρόθεσή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το