Τοπικά

Φυσικά χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο και εκχυλίσματα βοτάνων στη Σκόπελο από τον Στέλιο Γρυπιώτη

Στο εργαστήριο της οικογένειας Γρυπιώτη στη Γλώσσα παρασκευάζονται φυσικά χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο και εκχυλίσματα βοτάνων, που αναδεικνύουν τα υπέροχα αρώματα της σκοπελίτικης γης. Αυτή η ιστορία στο αιγαιοπελαγίτικο νησί κρατάει έναν και πλέον αιώνα, από το μακρινό 1914. Ο Στέλιος Γρυπιώτης εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά σαπωνοποιών της οικογενειακής επιχείρησης που δημιούργησε ο παππούς του, μίλησε για την τέχνη που ακολουθεί και βάζει όλο το μεράκι του.

Τα σαπούνια με την επωνυμία «Σποράδες», σήμα κατατεθέν της οικογένειας Γρυπιώτη, παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο που ακολουθούνταν από πολύ παλιά στο νησί της Σκοπέλου. Ο λόγος για τη θερμή μέθοδο, στην οποία το μίγμα του ελαιόλαδου και της καυστικής σόδας βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση, ενώ στη συνέχεια προστίθενται διάφορα αιθέρια έλαια, όπως σπαθόχορτο (βάλσαμο), λεβάντα και μέντα, που φύονται στο νησί. Το… θαύμα του λαδιού δίνει την ευκαιρία στον 55χρονο σαπωνοποιό να παρασκευάζει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με 100% φυσικά συστατικά και απόλυτα οικολογικά.

«Το εργαστήριό μας κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια με τον παππού μου, Στέλιο Γρυπιώτη. Οι εποχές τότε ήταν δύσκολες, αφού εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Απ’ όσα μου είχε πει όταν ήμουν πιο μικρός, ασχολήθηκε με κάτι που του άρεσε αρκετά. Μάλιστα τότε δεν υπήρχε άλλο είδος σαπουνιού σε όλο το νησί. Παλιά στη Σκόπελο άπαντες έφτιαχναν μόνοι τους σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο. Φώναζαν τον παππού μου στα κτήματά τους, π.χ. κάποιος του έλεγε: «Έλα Στέλιο, έχω διακόσια κιλά λάδι και θέλω να κάνω σαπούνι». Επί τρεις-τέσσερις μήνες τον χρόνο φτιάχναμε τα σαπούνια του κόσμου, ενώ στη συνέχεια καταπιανόμασταν με τα δικά μας που τα πουλούσαμε στην αγορά. Όλοι χρησιμοποιούσαν σαπούνι ελαιολάδου. Κληρονόμησε τη δουλειά ο πατέρας μου, Θανάσης, εγώ ανήκω στην τρίτη γενιά, ενώ ευελπιστώ πως θα συνεχίσουν την παράδοση τα δύο παιδιά μου, που ήδη άρχισαν να μαθαίνουν τη δουλειά. Τους αρέσει το επάγγελμα και πιστεύω πως θα το ακολουθήσουν», είπε ο κ. Γρυπιώτης στην αρχή της συζήτησης.

Η εμπειρία που έχει αποκτήσει η οικογένεια Γρυπιώτη στην παρασκευή ελαιοσάπουνου που συνδυάζει μοναδικά τα προϊόντα του νησιού, καθιστούν περιζήτητα τα σαπούνια «Σποράδες». «Τα προϊόντα μας δεν έχουν καθόλου οξύτητα, ενώ χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, δίχως χρώματα και χημικά», εξήγησε στη συνέχεια ο δραστήριος επαγγελματίας, ο οποίος αποκάλυψε αρκετές λεπτομέρειες που κάνουν τη… διαφορά στη σειρά των σαπουνιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο: «Στη θερμή μέθοδο που ακολουθούμε βράζοντας το λάδι με τη σόδα, διαχωρίζουμε τα λεγόμενα «σοδόνερα» και μένει καθαρό το σαπούνι. Την επόμενη ημέρα έχει στεγνώσει και μπορείς να πλυθείς. Δεν περιμένεις μήνες, όπως γίνεται με τα σαπούνια της ψυχρής μεθόδου. Η δική μας είναι η παραδοσιακή ελληνική. Σε όλη την Ελλάδα είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι φτιάχνουμε σαπούνια μ’ αυτόν τον τρόπο. Καμία σχέση με την αγγλοσαξονική, την ψυχρή, δηλαδή, μέθοδο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει συνολικά δέκα οκτώ στάδια. Όλο αυτό προϋποθέτει συνεχή παρακολούθηση, αλλά και τρομερή εμπειρία. Δεν μπορείς να γίνεις σαπωνοποιός από τη μία ημέρα στην άλλη. Το λάδι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάθε χρονιά με βάση το λάδι που θα παραχθεί στο νησί, βγάζουμε και το ανάλογο σαπούνι, προτιμώντας πάντοτε το ποιοτικότερο ελαιόλαδο από ντόπιους παραγωγούς. Γενικότερα υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά, που τα κατέχουμε τρεις γενιές τώρα. Τι κάνουν για παράδειγμα η δάφνη, το μελισσόχορτο ή η λεβάντα».

Όσο για το εάν είναι εύκολη υπόθεση η διάθεση σαπουνιών με τόσο ποιοτικά χαρακτηριστικά; «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις τα σαπούνια εμπορίου, στα οποία προστίθενται ένα σωρό άλλα λάδια. Εμείς έχουμε μεγάλο κόστος και πολλά έξοδα για τα προϊόντα μας, συν ότι τα σαπούνια μας ζυγίζουν κοντά στα 150 γραμμάρια. Έχουνε το διπλάσιο, σχεδόν, βάρος από τα τυποποιημένα. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε πελάτες που είναι γνώστες της αγοράς και έχουν υπόψη τους τι πραγματικά σημαίνει σαπούνι 100% από ελαιόλαδο», κατέληξε ο κ. Γρυπιώτης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το