Τοπικά

Με φυματίωση 40 ασθενείς κάθε χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας “Θ”

Φυματίωση-702x336

Στις 22 Μαρτίου, με αφορμή την ημέρα εναντίον της φυματίωσης που έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), η Πνευμονολογική Kλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών <Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας> του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , διοργανώνουν στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου) εκδήλωση με θέματα που αφορούν την φυματίωση. Θα γίνει ακόμα συζήτηση κλινικών περιστατικών φυματίωσης. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18.00.
Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νοσούν κάθε χρόνο από ενεργό φυματίωση και 3 εκατομμύρια πεθαίνουν , μεταξύ των οποίων 500.000 είναι παιδιά. Στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου 500 κρούσματα ετησίως, αν και φαίνεται πως η επίπτωση είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διαγιγνώσκονται με ενεργό πνευμονική φυματίωση περίπου 40 νέα άτομα ετησίως στα οποία δίνεται η κατάλληλη αντιφυματική θεραπεία. Τα άτομα αυτά παρακολουθούνται στο αντιφυματικό ιατρείο ενώ γίνεται έλεγχος σε περίπου 1000 άτομα για λανθάνουσα φυματίωση.
Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική νόσος με μεγάλη ιστορία. Προσβάλλει όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ετησίως μεταξύ των μεταδοτικών νοσημάτων.
Πολλοί παράγοντες έχουν συντελέσει στην αναζωπύρωση της φυματίωσης. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι το AIDS, η μετανάστευση, κοινωνικο-οικονομικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες αλλά και η αύξηση των επιρρεπών ομάδων ατόμων όπως οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και οι τρόφιμοι γηροκομείων. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η εξασθένηση του οργανισμού από ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, κορτιζόνη και χημειοθεραπείες αλλά και ορισμένα νοσήματα με τον ίδιο ρόλο όπως κακοήθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ουραιμία και πυριτίαση. Τέλος, σημαντικοί είναι και κάποιοι γενετικοί παράγοντες, η υποθρεψία και η γαστρεκτομή.
Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλλος του Koch. Το χαρακτηριστικό αυτού του μικροοργανισμού είναι ότι πολλαπλασιάζεται πολύ αργά γι’ αυτό η νόσος εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Η μόλυνση γίνεται κατά 98% από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο ενήλικος άρρωστος με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία ή το τραγούδι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το