Τοπικά

Φυλάκισης 20 μηνών σε Βολιώτη για μη καταβολή δεδουλευμένων

Υποσχόταν προσλήψεις στην αεροπορική εταιρεία, που θα συνέδεε τη Νέα Αγχίαλο με προορισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, φέρεται να είχε προχωρήσει και σε προσλήψεις, χωρίς ωστόσο να καταβάλει και τα δεδουλευμένα, όπως υποχρεούταν. Ο λόγος για έναν Βολιώτη, που καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών και σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για μη καταβολή δεδουλευμένων (νόμος 3996/2011, άρθρο 28).

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας τις σχετικές με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας, την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και ο εργοδότης που παραβιάζει την πράξη ή την απόφαση περί προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή στοιχείου του εξοπλισμού της, που του έχει επιβληθεί ως διοικητική κύρωση για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το κατηγορητήριο, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 ο 68χρονος είχε υποσχεθεί ότι θα έστηνε αεροπορική εταιρεία, υποσχόμενος προσλήψεις, ωστόσο δεν κατέβαλε τα δεδουλευμένα. Χθες ο κατηγορούμενος απουσίαζε από την ακροαματική διαδικασία, ενώ εναντίον του κατέθεσαν δύο προσληφθέντες στην εταιρεία, από τους επτά που είχε περιληφθεί στο κατηγορητήριο. Ο καταδικασθείς εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης, που δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι ο 68χρονος δεν είχε υπογράψει συμβάσεις με κανέναν και ότι απλά συζητούσε με ενδιαφερόμενους να εργασθούν στην αεροπορική εταιρεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εργαζόμενοι που φέρονται να είχαν υπογράψει συμβάσεις εργασίας, προέρχονταν και από άλλες περιοχές της χώρας, είχαν μισθώσει σπίτια στον Βόλο, ενώ τα ποσά που οφείλονταν για δεδουλευμένα, ήταν σε άλλον 22.500 ευρώ, σε άλλον 17.000, σε άλλον 27.000 ευρώ κ.ο.κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το