Πολιτισμός

«Φύλακες της πίστης» τα ξωκλήσια του Πηλίου – Φωτογραφικό project από την εικαστικό Λουΐζα Βεργοζήση

Η γοητευτική απλότητα των δεκάδων ξωκλησιών που μπορεί κάποιος να συναντήσει στο Πήλιο, πολλά από τα οποία στέκουν αιώνες εκεί, ενέπνευσαν την εικαστικό Λουΐζα Βεργοζήση, να δουλέψει τους τελευταίους μήνες πάνω στους «Φύλακες της πίστης», ένα φωτογραφικό project που προσεγγίζει αυτά τα μικρά θαύματα της πίστης. Σπαρμένα στις Μηλιές, τη Βυζίτσα, τις Πινακάτες, στα Αργυρέικα και άλλους οικισμούς του τόπου καταγωγής της 23χρονης καλλιτέχνιδας, η οποία είναι μισή Πηλιορείτισσα και μισή Ολλανδέζα, τα τριάντα ξωκλήσια που κατέγραψε, θα παρουσιαστούν σε έκθεση, που περιλαμβάνει τριάντα φωτογραφίες και άλλα έργα σύγχρονης Τέχνης.

Τα γραφικά ξωκλήσια του Πηλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της Λουΐζας Βεργοζήση, η οποία τόνισε ότι «το project έχει βάση την πίστη των ανθρώπων». Ζώντας επί μία πενταετία στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία, όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μάαστριχτ (επέστρεψε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο), επισήμανε πως δεν παρατήρησε κάτι αντίστοιχο εκεί: «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, δεν υπάρχει στο εξωτερικό και χαρακτηρίζει πολύ έντονα την ελληνική κουλτούρα. Η σχέση του Έλληνα με τη θρησκεία παραμένει έντονη. Αν και αυτή η παράδοση χάνεται σιγά-σιγά και στον τόπο μας, το άνοιγμα των ξωκλησιών, στα οποία βλέπεις να πηγαίνουν όλοι και να θυμίζει αυτό μία γιορτή, σημαίνει πολλά περισσότερα και δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το εκκλησάκι που είναι χτισμένο σε μικρή απόσταση από την οικία της: «Από πολύ μικρή θυμάμαι το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου εν Άθω, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι, που μεγάλωσα και πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα».

Οι τριάντα φωτογραφίες που συμπεριέλαβε στην έκθεση, είναι ασπρόμαυρες, με τη νεαρή εικαστικό να εξηγεί τον λόγο: «Ήθελα να τονίσω περισσότερο τον νοσταλγικό χαρακτήρα που έχουν τα ξωκλήσια, αλλά και την αντίθεσή τους με το φυσικό περιβάλλον. Μαζί με τις φωτογραφίες εκθέτω επίσης δύο υφάσματα, πάνω στα οποία εκτύπωσα λεπτομέρειες από αγιογραφίες που βρήκα και μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Όπως για παράδειγμα, ένα χέρι που κρατάει ένα μαχαίρι με έναν πολύ περίεργο τρόπο και συνάντησα στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Έχω επίσης κάποιες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, φτιαγμένες από υλικά που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Είναι ένα έργο με πέτρες και νήματα και το ονόμασα «Το νήμα της ζωής». Ένα άλλο έργο που εκτίθεται, είναι από γυαλί και κώνους κυπαρισσιού, ενός δέντρου που συναντούμε σχεδόν πάντα σε όλα τα ξωκλήσια».
Κλείνοντας δε, αναφέρθηκε σ’ έναν ακόμη στόχο, που θέτει μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στη γενέτειρά της το προσεχές διάστημα: «Όταν ζεις σ’ έναν τόπο που σε εμπνέει, αυτό πρέπει να το επιστρέφεις και να παράγεις πολιτισμό».

* Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για σήμερα στις οκτώμισι το βράδυ. Οι «Φύλακες της πίστης» θα λειτουργήσουν μέχρι τις 14 Αυγούστου 2021 στον χώρο του πρώην φαρμακείου στις Μηλιές, περίπου πενήντα μέτρα από την κεντρική πλατεία. Καθημερινά το ωράριο εισόδου για το κοινό είναι 11:00-14:00 και 18:00-22:00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το