Πολιτισμός

Φύλακας – άγγελος του γέλιου… o Βολιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Πανταζής

Στις εποχές που ζούμε, το γέλιο φαντάζει εν πολλοίς σωτήριο, συνάμα και απαραίτητο. Ο Βολιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Πανταζής, συντάσσεται απόλυτα με την παραπάνω άποψη. Φροντίζει δε να μας το υπενθυμίζει μέσα από τα έργα που επιλέγει κάθε φορά και παρουσιάζει στην Πειραματική Σκηνή της Νέας Ιωνίας. Το ίδιο έπραξε με τα «Λαμπερά παιδιά» του Νιλ Σάιμον, μίας παραγωγής που δεν επέλεξε τυχαία να ανεβάσει τη φετινή θεατρική σεζόν.

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του, ο Νιλ Σάιμον, ο οποίος «έλαμψε» για δεκαετίες στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ κι έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 91 ετών, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «μέσα από το γέλιο κατάφερνε να ξεχνά ό,τι τον πονούσε». Την αξία του γέλιου αναγνώρισε και ο κ. Πανταζής, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το γέλιο είναι γιατρικό. Ένα φάρμακο στη ζωή των ανθρώπων και δεν είναι τυχαίο ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό. Και μάλιστα σ’ αυτή την εποχή που ζούμε κι έχουμε γίνει όλοι σκυθρωποί, το γέλιο είναι απαραίτητο. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Κεντρική Σκηνή ως επί το πλείστον ανεβάζουμε κωμωδίες».

Αφορμή για τη συζήτηση με τον Βολιώτη καλλιτέχνη υπήρξε η χθεσινή παράσταση της Πειραματικής Σκηνής στη Νέα Ιωνία, με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βόλου. «Κάθε χρόνο το κάνουμε αυτό. Δίνουμε μία έκτακτη παράσταση, κάτι το οποίο πλέον θεωρούμε υποχρέωσή μας. Στο παρελθόν έχουμε συνδράμει και άλλα ιδρύματα της περιοχής, όπως τις «Άσπρες Πεταλούδες» και τη «Φλόγα», ενώ ακόμη πιο παλιά, την εποχή του Καστελόριζου το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια, ήμασταν η πρώτη θεατρική σκηνή που καθιέρωσε τότε τη δωρεάν είσοδο των ανέργων στις παραστάσεις μας», τόνισε ο δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής.

Ο Δημήτρης Πανταζής στάθηκε επίσης στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του κοινού και της Πειραματικής Σκηνής: «Μία καινούρια θεατρική παράσταση θυμίζει… συνταγή. Δεν μπορείς να ξέρεις πως θα βγει. Όμως εδώ ο κόσμος μας γνωρίζει, το 2019 θα συμπληρώσουμε 15 χρόνια λειτουργίας. Πλέον έχουμε γίνει «κατεστημένο». Έρχονται σταθερά και παρακολουθούν τις δουλειές μας. Ως σκηνοθέτης σέβομαι το κοινό. Και πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, φροντίζουμε κάθε παράσταση να είναι προσεγμένη σε επίπεδο υποκριτικό και σκηνοθετικό».
Η πρεμιέρα των «Λαμπερών παιδιών» έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2018. Έτσι, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα παραστάσεων, ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης του έργου έχει την ευκαιρία να κάνει έναν πρώτο απολογισμό. «Η παράσταση αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο. Τη χαίρεται, διασκεδάζει και φεύγει ενθουσιασμένος. Αυτό είναι πολύ θετικό σημάδι για εμάς. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ζούμε σε μία επαρχιακή πόλη. Αν παρουσιάσεις μία μέτρια δουλειά, μπορεί να σου κοστίσει στην επόμενη. Μία μικρή κοινωνία είναι συνήθως πιο απαιτητική», είπε ο κ. Πανταζής, ο οποίος αποκάλυψε επίσης το δυνατότερο, ίσως, σημείο της παράστασης: «Είναι μία γλυκόπικρη κωμωδία, που συνδυάζει τη συγκίνηση με το γέλιο. Μέσα από τη συμπεριφορά των ηρώων αναδεικνύονται στιγμές πολύ ανθρώπινες».

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, αλλά πέρα από το έργο της Κεντρικής Σκηνής, η Πειραματική Σκηνή Νέας Ιωνίας δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, με τον κ. Πανταζή να λέει: «Παραμονές Χριστουγέννων, για την ακρίβεια στις 21 και 22 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν σε δύο παραστάσεις έξι διηγήματα από τα «Θεατροταξίδια», το θεατρικό εργαστήρι που έχουμε για παιδιά, ενώ οργανώνουμε επίσης τα βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες. Σε ετήσια βάση κάνουμε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε παραστάσεις, γεγονός πολύ σημαντικό για έναν επαρχιακό θίασο».

* Τα «Λαμπερά παιδιά» θα παίζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, κάθε Κυριακή στις 20.00 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Η πώληση εισιτηρίων γίνεται μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στο ταμείο του Θεάτρου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944388045.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το