Οικονομία

FT: Τα τρία σενάρια για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας

eurogroup
Τα τρία πιθανά σενάρια έκβασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο Eurogroup της Δευτέρας δίνει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, γράφοντας παράλληλα τη δική του εκτίμηση για το κατά πόσο είναι πιθναόν να εφαρμοστούν αυτά τα σενάρια.
Αναλυτικά τα τρία σενάρια, σύμφωνα με τον Peter Spiegel είναι τα εξής:
1. Η παράταση
Είναι η προτιμητέα επιλογή για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Καλούν την Αθήνα να δώσει «ανάσα» στον εαυτό της ζητώντας έξι μήνες παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και διαπραγματευόμενη τους όρους για την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που να είναι πιο αρεστό στην Αθήνα.

Πιθανότητες: Μειωμένες. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μόνο θέμα σημειολογίας και του ονόματος της επέκτασης. Επειδή τυχόν επέκταση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και άλλων χωρών η Δευτέρα είναι η τελευταία στιγμή που έχει η Ελλάδα για να καταθέσει σχετικό αίτημα.
2. Η γέφυρα
Πρόκειται για την πρόταση Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα μέχρι την διαπραγμάτευση ενός νέου «συμβολαίου» μέχρι τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Κατά τους FT η «γέφυρα» θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

– 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες
– 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ
– 10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές.

Πιθανότητες: Μηδενική. Αν και η Αθήνα πιέζει γι’ αυτό σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που εμπλέκονται έχουν ξεκαθαρίσει ότι καμία από τις τρεις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιλογή δεν θα είναι προσβάσιμη ειδικά χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο γι’ αυτές.
3. Λήξη του προγράμματος και νέες συζητήσεις
Η εκτίμηση ορισμένων μελών της τρόικας – χωρίς να ξεκαθαρίζεται από πού προέρχεται η εκτίμηση αυτή – είναι ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη τα της Ελλάδος αν το υπάρχον Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.

Ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Επιπρόσθετα γίνεται όλοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για τον συμβιβασμό επι ενός νέου προγράμματος

Πιθανότητες: Αυξημένες. Αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια «γέφυρα», αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση.
Tέλος, ο Peter Spiegel εκτιμά ότι η νέα συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το