Οικονομία

FT: Στα σκαριά συμβιβαστικό σχέδιο ΔΝΤ – Ευρωζώνης για τη διάσωση της Ελλάδας

Ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος, εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η προσέγγιση κέρδισε στήριξη από τους υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβανομένου του Β. Σόιμπλε της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της επτάωρης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το βράδυ. Παρότι οι συζητήσεις τελείωσαν χωρίς συμφωνία, διπλωμάτες περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ξανασυναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Η ανάγκη της Ελλάδας για τα χρήματα είναι πιεστική. Είναι αντιμέτωπη με πάνω από 7 δισ. ευρώ πληρωμών τον Ιούλιο.

Το Ταμείο προηγουμένως επέμενε ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει. Αλλά πηγές εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι το σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προέδρευσε της συνάντησης τη Δευτέρας είπε στους δημοσιογράφους μετά ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι οι συζητήσεις της Δευτέρας κόλλησαν από τις αντιρρήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που υποστήριξε ότι το πλάνο προσφέρει λίγη διαύγεια για την Αθήνα αναφορικά με το τι ελάφρυνση χρέους μπορεί να εξασφαλίσει και για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στη διάσωση.

Κρίσιμο για την Αθήνα είναι το ότι η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως πει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι κρίσιμος όρος για να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας. H συμμετοχή στο λεγόμενο QE είναι κομβικός πολιτικός στόχος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα αυξήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα προετοιμάσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρέους.

Μια συμφωνία δεν δίνει βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί στο QE, κάτι που παραμένει απόφαση της ΕΚΤ.

Ο Πολ Τομσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε πως έγινε πρόοδος, αλλά η ευρωζώνη χρειάζεται να βάλει περισσότερο «ρεαλισμό» στις υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη οικονομική επίδοση της Ελλάδας. «Κάνουμε πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», είπε. «Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα».

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους αφορούν το πόσο μακριά είναι προετοιμασμένοι να πάνε οι υπουργοί Οικονομικών στο να πραγματοποιήσουν επιλογές που συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Η ελάφρυνση χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, αν η χώρα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και η ευρωζώνη και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι χρειάζεται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το