Οικονομία

FT: Πιθανή πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή

τσίπρας

Εκτίμηση για πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς μέχρι την Παρασκευή και για λεπτομερή περιγραφή της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας κάνει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν στις συζητήσεις στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν σχετικά με το εάν μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς στόχους πλεονάσματος, σημειώνει ωστόσο ότι οι επικεφαλής των θεσμών κατόρθωσαν χθες να περιορίσουν τις διαφορές τους σχετικά με το τι πρέπει η Αθήνα να κάνει ώστε να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου.

Αναφέρει ότι οι ηγέτες στη χθεσινή τους σύσκεψη εξουσιοδότησαν πλέον τα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο το οποίο θα παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα ως βάση πολιτικής συμφωνίας στην οποία -όπως λέει- ευελπιστούν να καταλήξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Επισημαίνει ο δημοσιογράφος ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις και να ζητάει διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνούσαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το μεγαλύτερο μέρος πλέον του οποίου διακρατείται από πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι “τουλάχιστον έγινε μια σύγκλιση σε σχέση με τα κείμενα, πιθανότατα οι σκέψεις απέχουν μεταξύ τους”.

Σημειώνει με έμφαση το δημοσίευμα των Financial Times ότι παρά τις διαφορές αυτές, οι χθεσινές συζητήσεις παρήγαγαν το σημαντικότερο σημείο καμπής στην εν εξελίξει ελληνική κρίση χρέους εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς αξιωματούχοι ελπίζουν να διαμορφώσουν κατόπιν συμφωνίας μέχρι απόψε ένα τελικό κείμενο σε σχέση με το τι αναμένουν να κάνει η Αθήνα.

Εν συνεχεία, αναφέρεται, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα παρουσιάσουν την πρόταση στην κυβέρνηση Τσίπρα κατόπιν συνάντησης ή τηλεδιάσκεψης. Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι ελπίζουν σε πολιτική συμφωνία πάνω σε αρχές που θα μπορούν ανεπισήμως να διασαφηνιστούν πριν η Αθήνα έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη πληρωμής 300 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ την Παρασκευή.

Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει άλλα 1,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ σημειώνει το δημοσίευμα, με αξιωματούχους της Ευρωζώνης να ελπίζουν στο διάστημα αυτό ότι μια οριστική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή περιγραφή του είδους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει η Αθήνα να υιοθετήσει γρήγορα θα έχει επικυρωθεί.

Γίνεται πάντως λόγος για ανησυχία στις τάξεις αρκετών αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι παρά την ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των θεσμών για την κοινή τους θέση απέναντι στην Αθήνα, αυτή θα παραμένει απρόθυμη να “δεχθεί την κοινή θέση”.

Επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματούχοι ότι το κείμενο της κοινής θέσης θα περιλαμβάνει μέτρα στα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει και πως οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της παραμένουν μεγάλες.

Αναφέρει εν συνεχεία το δημοσίευμα ότι κεντρικό ρόλο σχετικά με το εάν η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από την Αθήνα θα διαδραματίσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν από τους τρεις πιστωτές. Οι στόχοι θα καθορίσουν πόση περισσότερη λιτότητα θα απαιτηθεί.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το κείμενο συμφωνίας είναι πιθανό να περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για φέτος.

Ξέχωρα από τις χθεσινές συζητήσεις στο Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιστωτές μελετούν ένα σχέδιο για να τραβήξουν την Ελλάδα μέχρι μετά το καλοκαίρι καθώς ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος στο τέλος του μήνα.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει επέκταση του τωρινού προγράμματος διάσωσης για όσο διαρκεί το καλοκαίρι ακόμα και αφότου επιτευχθεί η τρέχουσα συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να χορηγεί φθηνά δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το