Ελλάδα

FT: Ο ανασχηματισμός δείχνει ότι ο Τσίπρας πάει σε εκλογές

Greek Prime Minister Alexis Tsipras reacts during a parliamentary session in Athens, Greece July 16, 2015. The Greek parliament passed a sweeping package of austerity measures demanded by European partners as the price for opening talks on a multi-billion euro bailout package needed to keep the near-bankrupt country in the euro zone. REUTERS/Alkis Konstantinidis      TPX IMAGES OF THE DAY

Στην εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει την πρόθεση του πρωθυπουργού για εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, προχώρησαν σήμερα οι Financial Times.

«Απ’ ό,τι φαίνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός προετοιμάζει το έθνος για μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μετά την πραγματοποίηση ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού κατά τον οποίο απομάκρυνε τους διαφωνούντες βουλευτές του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ», γράφει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα και συνεχίζει:

«Η αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας ελέγχει τώρα ένα κυβερνητικό συμβούλιο πιο πιστό σε αυτόν και πιο αφοσιωμένο στον δρόμο της υιοθέτησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι εταίροι της Ελλάδας ως προϋπόθεση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ.».

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, ενώ τα ξένα κοινοβούλια έχουν εγκρίνει την έναρξη των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα. Αυτό δείχνει ότι ο δρόμος της Ελλάδας στο πακέτο διάσωσης είναι κατά πολύ χωρίς εμπόδια, αν και παραμένουν τα ερωτηματικά για την μακροπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να επιβιώσει στη νομισματική ένωση, σχολιπάζουν οι Financial Times.
Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται η πιο πιθανή προοπτική, μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «καθαρίσει» το μπερδεμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι ταυτόχρονα «όμηρος» των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να του προσφέρουν μόνο προσωρινή υποστήριξη, συνεχίζει το δημοσίευμα που κάνει ειδική αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον «ηγέτη της σκληρής συνιστώσας του κόμματος» ενώ υπογραμμίζει πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του πρωθυπουργού είναι η επαναβεβαίωση του ελέγχου του στον κομματικό μηχανισμό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το