Οικονομία

FT: Οι τράπεζες ή θα κλείσουν ή θα κάνουν capital controls

trapeza

Άρθρο των Financial Times παρουσιάζει τα δύο δεδομένα στο δρόμο των ελληνικών τραπεζών μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα και τις μαζικές αναλήψεις από τους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο κλείσιμο των καταστημάτων για μερικές ημέρες ή στο capital control ενώ ο Αλεξ Μπάρκερ, ο οποίος γράφει από τις Βρυξέλλες παραθέτει και κάποιους προβληματισμούς, δίνοντας απαντήσεις.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο όριο της «καταστροφής» σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times μετά τις μαζικές αναλήψεις των Ελλήνων πολιτών. Για κάθε ευρώ για το οποίο έγινε ανάληψη τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε η στήριξη της ΕΚΤ μέσω του ELA, όμως χωρίς παράταση πλέον στο πρόγραμμα της Ελλάδας, είναι αβέβαιη η παρουσία της ΕΚΤ στο πλευρό των Ελλήνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή και τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον δύο: Κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων και των atm ή περιορισμός αναλήψεων (capital control). Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει κίνηση ρευστού αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

Ποιος αποφασίζει

Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι σοβαροί περιορισμοί είναι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να γίνει αμέσως με ένα νομικό διάταγμα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε στο Reuters ότι θέλει να μείνουν ανοιχτές οι τράπεζες ωστόσο Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων για κάποιες ημέρες αν αυτό καταστεί απαραίτητο είναι πιο εύκολο να συμβεί και πιο άμεσο. Καλά ενημερωμένη πηγή, αναφέρει ότι αύριο Κυριακή (28/6) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας με αυτών της ΕΚΤ για να συζητήσουν τα μέτρα που θα παρθούν από τη Δευτέρα.

Ποιες οι διαφωνίες για το κλείσιμο των τραπεζών

Το κλείσιμο των τραπεζών για κάποιες ημέρες θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την πλήρη αποτυχία. Το ερώτημα είναι όμως ένα: Τι θα οδηγήσει στο να ανοίξουν ξανά;Αν υπάρξει δημοψήφισμα υπέρ της διάσωσης, τότε είναι σαφές ότι η καθημερινότητα θα επιστρέψει. Αντίθετα μια ψήφος κατά των μέτρων θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε πτώχευση και χρηματοδότηση εκ των έσω. Δηλαδή με χρήματα που θα χρειαστεί να τυπώσει η κυβέρνηση.

Θα μπορούσε ο κ.Τσίπρας να κρατήσει τις τράπεζες ανοικτές μέχρι το δημοψήφισμα;

Πιθανώς όχι. Η ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσει στον ίδιο βαθμό με τις προηγούμενες μέρες αλλά με τόσες αναλήψεις τις προηγούμενες ώρες, θα είναι δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτές. Ακόμη και αν επιβληθεί capital control, είναι αμφίβολο αν το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Τι θα συμβεί εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις;
Οι τράπεζες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ (Single Supervisory Mechanism). Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα πρέπει να ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ότι πλησιάζει η κατάρρευσή τους. Αν και ο SSM μπορεί να ακυρώσει την άδεια λειτουργίας μίας τράπεζας, δεν έχει αρμοδιότητα στη διαδικασία «διάλυσης» μίας τράπεζας.

Ποιος θα διαχειριστεί μία τραπεζική κατάρρευση;
Η ΤτΕ. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τους νέους νομοθετικούς κανόνες που ισχύουν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, βάσει των οποίων υπάρχουν νέοι όροι για τον τρόπο διαχείρισης χρεοκοπημένων τραπεζών. Η όλη διαδικασία θα βασιστεί στο ελληνικό δίκαιο, στο οποίο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμένες δυνατότητες για διαγραφή χρεών. Οι ευρωπαϊκές αρχές που θα εμπλακούν είναι ο SSM και η Κομισιόν, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο κρατικής στήριξης των τραπεζών.

Ποιος μπορεί να στηρίξει χρηματοδοτικά τις ελληνικές τράπεζες;
Η Ελλάδα διαθέτει ένα ειδικό ταμείο, αλλά αυτό δεν έχει πολλά χρήματα. Εάν μία τράπεζα καταρρεύσει τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναγκάσει πιστωτές αλλά και κάποιους καταθέτες να σηκώσουν το βάρος της διάσωσης. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να πληγούν οι μεγάλοι καταθέτες, αλλά και αμερικανικά hedge funds που έχουν επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αρχές είναι πως θα κατορθώσουν να κάνουν μία τράπεζα που έχει καταρρεύσει, να λειτουργήσει ξανά.

Ποιον θα χτυπήσουν περισσότερο τα capital controls ή το κλείσιμο των τραπεζών;

Οι καταθέσεις έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια. Περισσότερα από 100 δις ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες έχουν μείνει λιγότερα από 130 δις. Οσοι έχουν αφήσει τα χρήματά τους μέσα είναι μικροεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι πλούσιοι έχουν τραβήξει τα χρήματά τους. Αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο από ένα τέτοιο γεγονός, θα είναι όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν νωρίτερα τα λεφτά τους.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το