Οικονομία

FT: Γιατί «σκοντάφτουν» στις συντάξεις οι διαπραγματεύσεις

συνταξιούχοι

Στο πιο ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων εξελίσσεται το συνταξιοδοτικό, γράφουν οι Financial Times, περιγράφοντας το πώς οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα ήταν μέχρι στιγμής ο εύκολος τρόπος για τις κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα και να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν συνέβαλε στην καταπολέμηση μεγάλων παθογενειών στην λειτουργία του συστήματος όπως το υπερβολικό κόστος, το μπαράζ πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και φυσικά οι κάθε είδους καταχρήσεις-απάτες.

Με…ενισχύσεις από το χωριό, λαχανικά από την κήπο και αβγά από συγγενείς, οι συνταξιούχοι όπως ο 72χρονος Μιχάλης Ακριθάκης, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, μειώνοντας τις βασικές, καθημερινές δαπάνες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί κόκκινων γραμμών που δεν παραβιάζονται, οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν δει απανωτές μειώσεις στις συντάξεις τους την τελευταία πενταετία, νιώθουν ξανά ανησυχία.
Ενδεικτικές ήταν οι ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από παραρτήματα του ΙΚΑ, όταν τον Απρίλιο είχε καθυστερήσει η καταβολή των συντάξεων, λόγω τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρουν το συνταξιοδοτικό ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη προόδου κατά τις διαπραγματεύσεις και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αισθάνονται ότι μπορεί να αποτελέσουν ξανά τον…εύκολο στόχο, εφόσον η κυβέρνηση «αναζητά απελπισμένα χρήματα».

Η ελληνική πλευρά, αρνείται τώρα να προχωρήσει άμεσα σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που θα «έσβηναν» ένα συσσωρευμένο έλλειμμα, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και θα έκαναν βιώσιμο το σύστημα, μετά από μπαράζ πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μεγάλη πτώση στην απασχόληση που ήταν από τις κύριες επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό θα ήταν και η αρχή της κατρακύλας, δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, τον οποίο επικαλούνται οι FT, επισημαίνοντας ότι ήδη το 40% των Ελλήνων συνταξιούχων, λαμβάνει ποσό κάτω από το όριο φτώχειας της ΕΕ (λιγότερο από 665 ευρώ μηνιαίως).

«Η κατάσταση μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει…Το σύστημα έχει διατηρήσει υψηλές εισφορές, παρότι οι συντάξεις έχουν σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ…αυτό θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις προσλήψεις και ενθαρρύνει την διεύρυνση της μαύρης εργασίας» αναφέρει ο Μ. Νεκτάριος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το