Οικονομία

FT: Αυτή είναι η πρόταση της Αθήνας για την απομείωση του χρέους

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές για τη μείωση του χρέους φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα οι Financial Times.
Όπως αναφέρει η πρόταση στόχος είναι η μείωση του χρέους από το 180% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, σε 93% έως το 2020 και σε λιγότερο από 60% έως το 2030, «εάν υιοθετηθούν όλα τα στοιχεία του νέου πλάνου».
Στις βασικές του λεπτομέρειες, το νέο σχέδιο διατηρεί την ελληνική πρόταση για μεσολάβηση του ESM ώστε να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δις. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ, το ελληνικό σχέδιο προτείνει να δοθούν 9 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ ώστε να αποπληρωθεί περίπου του 50% του υφιστάμενου χρέους προς το Ταμείο.
Τα υπόλοιπα προτείνεται να πληρωθούν με άντληση κεφαλαίων από την αγορά ή με νέα δάνεια στήριξης.
Για τα δάνεια 144 δισ. ευρώ που δίνονται από τον EFSF, αυτά αναφέρει το δημοσίευμα έχουν ήδη πολύ καλούς όρους αποπληρωμής, αλλά το πλάνο της Αθήνας προβλέπει κάτι «ακόμα πιο ριζοσπαστικό», με διαγραφή του 50% και διπλασιασμό του επιτοκίου (στο 5% αντί για 2,5%) για το άλλο μισό.
Περιληπτικά αναφέρει το δημοσίευμα, το κείμενο της Ελλάδας για το χρέος είναι φιλόδοξο και δημιουργικό ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα είναι επίσης «πολιτικά μη αποδεκτό» από τους δανειστές της Ευρωζώνης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το