Τοπικά

«Φρένο» στην διαρροή μαθητών Ρομά

Από τη μία πλευρά η παραβατικότητα που ανθεί στις περιοχές διαμονής τους, από την άλλη η μόνιμη απειλή ξεριζωμού με προορισμό κάποια… άλλη πόλη , ένα άλλο χωριό , οδηγεί τα παιδιά σε συνθήκες απομόνωσης, ειδικά όταν βρίσκονται στην ευαίσθητη φάση της εφηβείας.
Αυτή η απομόνωση τα οδηγεί εκτός σχολείου. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Μαγνησίας 100 παιδιά Ρομά είναι εγγεγραμμένα στα σχολεία, αλλά αναζητούνται για να φοιτήσουν στις τάξεις με δασκάλους που θέλουν να σπάσουν τα ταμπού.
Η μεγαλύτερη διαρροή παρατηρείται στα κορίτσια.
«Είχαμε τέτοια περιστατικά, με μαθήτριες, που μάλιστα πήγαιναν καλά, αλλά διέκοψαν το δημοτικό λόγω γάμου», εξηγεί ο κ. Σαβελλίδης, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας και τονίζει πως μαζί με τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας κ. Πολύζο αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ένας οδικός άξονας στον οποίο θα κινηθούν οι εκπαιδευτικοί για να κρατήσουν αφενός τα παιδιά στα σχολεία, αφετέρου να βοηθήσουν στη μόρφωσή τους καθώς βρίσκονται πολύ πίσω μαθησιακά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
«Υπάρχουν και ευφυίες. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά σχολεία με εφαρμογές προγραμμάτων και να αναδείξουμε τα ταλέντα» είπε.
Tο Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά.
Το θέμα της συνεδρίασης είναι « Κοινός προγραμματισμός και οργάνωση του έργου των Συλλόγων για την εκπαίδευση των Ρομά». Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν: η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ανανέωσης της γνώσης των εκπαιδευτικών στη ψυχολογική και διδακτική κατάρτιση ειδικά της ευάλωτης αυτής της ομάδας μαθητών, η διερεύνηση μεθόδων και δυνατοτήτων παρεμβάσεων για περιπτώσεις φαινομένων σχολικής αποτυχίας και διαρροής των μαθητών και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με σχετικές τεχνικές και προγράμματα. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών των Συλλόγων Διδασκόντων για την βελτιστοποίηση της παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής διαδικασίας στα σχολεία με μαθητές Ρομά.
Όπως έγινε γνωστό, θα προεδρεύει τριμελές προεδρείο αποτελούμενο από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων. Εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ορίζεται ως μέλος του προεδρείου αλλά και της οργανωτικής επιτροπής, ο Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου Δρ Απόστολος Ζαχαρός Θεολόγος και ως γραμματέας, η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Μάρου Νομικής.
Τα μέλη του προεδρείου και της οργανωτικής επιτροπής εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είναι ο Διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Αναστάσιος Γούκος και ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθανάσιος Τασιός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το