Ελλάδα

Φρεγάτες και αναδοχή φέρνουν νέες τρικυμίες στην κυβέρνηση

Νέα μέτωπα φαίνεται πως ανοίγουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά το αλαλούμ σχετικά με την υπόθεση που σχετίζεται με τις δύο γαλλικές φρεγάτες αλλά και τον μίνι «εμφύλιο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
Το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, καθώς μίλησε για διερευνήσεις και όχι για συμφωνία αγοράς με leasing όπως είχε υποστήρίξει ο κ. Κουβέλης. Τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να σχολιάσει την Τετάρτη και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προκαλεί η ρύθμιση για την αναδοχή από ζευγάρια που έχουν πραγματοποιήσει σύμφωνο συμβίωσης, μεταξύ αυτών και ομόφυλα ζευγάρια. Το θέμα φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις με ομάδα 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη ρύθμιση, την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να επιχειρεί πολιτικό «μασάζ» και το θέμα να παραμένει ανοιχτό. Σημειώνεται ότι το κλίμα φαίνεται πως βαραίνει επικίνδυνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για μάχη ενάντια στον σκοταδισμό και την συντήρηση.

Τρικυμία από τις φρεγάτες
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες, με την κυβέρνηση να τα «μαζεύει» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «αδειάζει» τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Κουβέλη.
Σε συνέντευξή του στον Alpha και απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, ο κύριος Τζανακόπουλος μίλησε για διερευνήσεις και όχι για ύπαρξη συμφωνίας. «Υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Φώτη Κουβέλη, για αγορά με leasing των δυο Γαλλικών πλοίων. Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Κουβέλης είχε δηλώσει: «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νωρίτερα, δημοσιεύματα από γαλλικά ΜΜΕ, όπως η La Tribune και η Mer et Marine ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Το αντίθετο κατέγραφε, ωστόσο, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου που επικαλείται πηγή του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Επικριτικές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ρήγμα» για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Εν τω μεταξύ, σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως δημιουργεί η ρύθμιση που σχετίζεται μεταξύ άλλων με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν τελέσει σύμφωνο συμβίωσης.
Τουλάχιστον δέκα κυβερνητικοί βουλευτές φέρεται να έχουν εκφράσει ισχυρές διαφωνίες για τη συγκεκριμένη διάταξη θέτοντας έως και θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ κατά πληροφορίες έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με «συντρόφους» τους, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Βουλή προκειμένου να πεισθούν οι διαφωνούντες ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει τελική απόφαση, με κάποιους να εκτιμούν μάλιστα ότι εάν τελικώς η ρύθμιση μείνει ως έχει, τότε είναι πιθανόν κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές να την καταψηφίσουν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Γ. Ουρσουζίδης, Δημήτρης Βάκης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιώργος Δημαράς, Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ.α. εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ενώ αντίθετα οι Σία Αναγνωστοπούλου, Σπύρος Λάππας αλλά και ο Νίκος Φίλης έσπευσαν να στηρίξουν την σχετική ρύθμιση. Η κυρία Γεννιά, μάλιστα, αργά το απόγευμα κατάθεσε κείμενο το οποίο συνυπογράφει με τους Γιώργο Ντζιμάνη και Γιάννη Καραγιάννη με την οποία ζητεί την απόσυρση της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Από την πλευρά του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Οπότε για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξαιρεθούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια, πράγμα που θα σήμανε πως το δικαίωμα αναδοχής θα περιοριζόταν μόνο σε ζευγάρια που έχουν πραγματοποιήσει πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της:

«Το Σχέδιο Νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτελεί μία θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις Συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες.
Στη μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω».

Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το κακό δ’ δεκάλεπτο κόστισε στην Ανόρθωση που έχασε 67-62 από τους Πάνθηρες

Δεν κατάφερε να πλησιάσει τους Πάνθηρες στην 3η θέση του Βορείου ομίλου της Α2 Γυναικών…

27 Μαρτίου 2024

Αυτοψία του δημάρχου Βόλου σε περιοχές των Παλιών και του Παλιού Λιμεναρχείου

Ο Δήμος Βόλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Μετά από «καταγγελίες» συλλόγου – σφραγίδα, χωρίς μέλη,…

27 Μαρτίου 2024

Ο ΓΣ Αλμυρού συνέτριψε 91-63 την ΑΕΛ

Στη 2η θέση του 4ου ομίλου στη National League 2 μαζί με ΑΟ Τρίκαλα και…

27 Μαρτίου 2024

Δεν πίστευε στα μάτια της καθαρίστρια – Βρήκε εκρηκτικό μηχανισμό σε σχολείο

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές στο Ρέθυμνο Κρήτης όταν δέχτηκαν σήμα να μεταβούν σε…

27 Μαρτίου 2024

Παπούτσι

Χωρίς το παπούτσι της συνέχισε την παρέλαση στον Βόλο, από το ύψος των επισήμων και…

27 Μαρτίου 2024

Επιστρέφουν Ασενούν και Μπαριέντος στον Βόλο

Για το παιχνίδι του Σαββάτου με την Κηφισιά, ο Χρήστος Κόντης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αγωνιστικά…

27 Μαρτίου 2024