Τοπικά

Φόβοι για «φρένο» σε νέες οικοδομές – Αυξημένες τιμές πώλησης ακινήτων στη Μαγνησία

Η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά είναι οι αιτίες της μεγάλης αύξησης των τιμών των ακινήτων. Η έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών spitogatos για τα ακίνητα στη Μαγνησία δείχνει πως οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν 4,7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα ηπειρωτικά κι από τα 1.006 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1.053 ευρώ. Όσον αφορά στα νησιά των Βορείων Σποράδων η αύξηση είναι μεγαλύτερη αγγίζοντας το 8%, με τη μέση τιμή πώλησης από τα 1.571 ευρώ να φτάνει στα 1.700 ευρώ το τετραγωνικό.
Όσον αφορά στη μίσθωση κατοικιών στην ηπειρωτική Μαγνησία η τιμή καταγράφει μείωση κατά 13,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και από 6,40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πλέον φτάνει στα 5,54 ευρώ. Αντιθέτως στα νησιά των Βορείων Σποράδων οι τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 25%, με τις κατοικίες να ενοικιάζονται προς 10 ευρώ κατά μέσο όρο το τετραγωνικό μέτρο από τα 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.

«Γκάζι» στις τιμές των ακινήτων το 2021
Το «γκάζι» που έχουν πατήσει οι τιμές ακινήτων, καταγράφεται σε έρευνα της RE/MAX Ελλάς για το 2021. Τα στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν πέρσι σε 127 περιοχές της επικράτειας, δείχνουν αυξήσεις στις τιμές κατά μέσο όρο 11,4% για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για τα παλαιότερα.
Αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά είναι οι βασικές αιτίες της μεγάλης αύξησης των τιμών στα ακίνητα, αποδεικνύοντας παράλληλα τη στροφή πολλών επενδυτών προς το real estate, αλλά και ότι οι αγοραστές εμφανίζονται περισσότερο «ζεστοί» από ποτέ.
Σύμφωνα με την έρευνα, στον Βόλο οι τιμές το 2021 για νέα ακίνητα έως 5 έτη ανέρχονταν στα 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για ακίνητα άνω των 5 ετών στα 1.000 ευρώ/τ.μ.

Εξοχικά σε θάλασσα και βουνό
Ενδιαφέρον και ζήτηση υπάρχει και για εξοχικά σπίτια σε θάλασσα και βουνό. Οι αγοραστές συνδυάζουν το ακίνητο για ιδία χρήση με την επένδυση, μιας και η απόδοση έχει ανέβει πολύ, λόγω της αύξησης στα ενοίκια. Και μιλάμε για μια χώρα που ο τουρισμός είναι η βαριά της βιομηχανία, με αρκετούς ιδιοκτήτες να προχωρούν σε μισθώσεις των εξοχικών κατοικιών τους.
Στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς το ενδιαφέρον είναι ανοδικό. Η Αράχωβα είναι ψηλά σε αυτή τη λίστα, ενώ ακολουθεί το Πήλιο και συγκεκριμένα η Πορταριά με τις τιμές να διαμορφώνονται από 1.200 έως 2.100 ευρώ/τ.μ.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για αγορά εξοχικής κατοικίας στα νησιά, περισσότερο βέβαια ως επένδυση. Έρευνα της Algean Property δείχνει ότι τα ακίνητα στα ελληνικά νησιά έχουν από τις καλύτερες αποδόσεις. Ψηλά στη σχετική λίστα με υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με την προτίμηση των επισκεπτών βρίσκονται Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος, ενώ ακολουθεί στην τέταρτη θέση η Σκιάθος.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική αγορά είναι ανταγωνιστική, καθώς το κόστος επένδυσης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Στη σχετική λίστα με τους κορυφαίους για επένδυση μεσογειακούς προορισμούς βρίσκεται η Σκιάθος με απόδοση 4%, με το νησί του Παπαδιαμάντη να μοιράζεται την 4η θέση με την Τυνησία, ενώ ψηλότερα βρίσκονται η Μύκονος με μέση μικτή απόδοση επένδυσης της τάξης του 7,4%, η Πάρος με 7,1% και η Σαντορίνη με 6,3%.

Ευκαιρίες στις Βόρειες Σποράδες
Στις Βόρειες Σποράδες υπάρχουν ακίνητα που χαρακτηρίζονται ευκαιρίες και τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολύ καλή απόδοση. Για παράδειγμα μεζονέτα του 2005, με 2 επίπεδα, στη Σκιάθο, 188 τ.μ., πωλείται προς 490.000, διαμέρισμα του 1986, ισόγειο, στη Σκιάθο, 94 τ.μ., 140.000, μονοκατοικία του 2007, ισόγεια, στη Σκιάθο, 90 τ.μ., 240.000, μονοκατοικία του 2018, 2 επίπεδα, στη Σκόπελο, 60 τ.μ., 190.000, μεζονέτα του 1998, 3 επίπεδα, στην Αλόννησο, 101 τ.μ., 140.000.

Αυξήσεις στις τιμές των υλικών
Το real estate φαίνεται να βρίσκει τον βηματισμό του, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο θα συνεχίσει αυτό να γίνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη.
Ένα από τα πρώτα «θύματα» αυτής της κατάστασης είναι η οικοδομή, η οποία, αν και μετά από πολλά χρόνια φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της, εντούτοις αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί, με τους παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν τους φόβους τους.
Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν αυξήσεις έως 79%, με τη συνολική αύξηση τον Μάρτιο στο κόστος κατασκευής να φτάνει στο 10,2%. Κατασκευαστές και επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν για τον κίνδυνο που μπορεί να φέρει αυτό το γεγονός, παρά την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.
Οι ίδιοι λένε πως αν περνούσε όλο το κόστος στις τελικές τιμές, τότε η αγορά θα επέστρεφε πολλά χρόνια πίσω, ενώ η ζήτηση θα κατέρρεε.
Χαρακτηριστικές είναι οι αυξήσεις στο κόστος κατασκευής: Ηλεκτρική ενέργεια 79,2%, πετρέλαιο κίνησης 40,7%, σίδηρος οπλισμού 19,9%, αγωγοί χάλκινοι 18,3%, τούβλα 16,3%, σωλήνες χαλκού 12%, ξυλεία οικοδομών 9,9%, σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου 9,2%, θερμαντικά σώματα 8,9%, παρκέτα 8,9%, πόρτες εσωτερικές 8,3%, παράθυρα ξύλινα 8,3%, ντουλάπες ξύλινες 7,8%, έτοιμο σκυρόδεμα 7,6%, εντοιχισμένα ντουλάπια 7,4%, κουφώματα αλουμινίου 7,3%, υαλοπίνακες ασφαλείας 6,7%, τσιμέντο 6,1%, πλαστικό, ακρυλικό, νερού 4,9%, μαρμαρόπλακες 4,9%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το