Ελλάδα

Φόβοι ειδικών για κορωνοπάρτι και ποσοστά εμβολιασμών

«Νομίζω για τους ενήλικες το τείχος ανοσίας θα το έχουμε μέσα προς τέλος καλοκαιριού. Όχι νωρίτερα», είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open κρούοντας παράλληλα τον καμπανάκι του κινδύνου για τους νεότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Το τείχος ανοσίας σε άλλες χώρες και στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στους έφηβους. Κι αυτό γιατί αρχίζουν και έρχονται σε επαφή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή μήπως με το να ελευθερωθούμε εμείς βάλουμε σε κίνδυνο τους νεότερους μέχρι να εμβολιαστούν κι αυτοί», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και για το αν θα πρέπει να έχουν κάποια προνόμια αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τη θυσία να μην τα αξιοποιήσουμε πλήρως οι μεγαλύτεροι. Αν είναι να βγουν να φάνε άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί καλώς, αλλά αν συμμετέχουν άνθρωποι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Για το ενδεχόμενο να δούμε πολίτες δύο κατηγοριών, ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, η Αθηνά Λινού είπε: «Από την αρχή της πανδημίας είχα τονίσει ότι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να διαφυλάξουμε τη σύμπνοια. Αν διχαστούμε τώρα θα δημιουργήσει τέτοια αναστάτωση κοινωνική θα είναι μεγαλύτερες οι άλλες συνέπειες. Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή. Χρειάζεται προσοχή. Σύνεση και υπομονή».

Για τα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων και των συνωστισμών, είπε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την αστυνόμευση και πρότεινε έναν άλλον τρόπο. «Προσωπικά είμαι εναντίον της αστυνόμευσης. Οι άνθρωποι θα βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την αστυνόμευση. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να τονώσουμε πολύ την επικοινωνία. Με influencers για παράδειγμα, που θα μιλήσουν στα παιδιά και στην καρδιά τους. Να τους πει να προσέχουν. Με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουμε. Τα παιδιά δεν ακούν γιατί δεν τους το λένε σωστά. Ξέρετε τι κάνουν άλλες χώρες; Προσφέρουν εμβόλια στο αεροδρόμιο. Θα μπορούσαν να εμβολιάζονται αυτοί που πάνε για παράδειγμα στη Μύκονο. Να αισθανθούν ότι τους προστατεύουμε».

Παγώνη: 4ο κύμα και νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60
Θα πάμε σε 4ο κύμα και σε νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μιλώντας για τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στα κορoνοπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι. «Ένας μεταδίδει το κορονοιό σε 100 άτομα στα κορoνοπάρτι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.

Τζανάκης: Μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει το εμβόλιο
Χωρίς ανοσία ακόμα κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο ενδέχεται να είναι ορισμένοι συμπολίτες μας, όπως τόνισε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στο MEGA, είπε πως θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε, ενώ αναφέρθηκε και στο κορονοπάρτι που έγινε στο ΑΠΘ με εκατοντάδες κόσμου που ήταν ο ένας πάνω στον άλλον.
«Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορονοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε».

Σχετικά με την επιτυχία των εμβολίων, τόνισε πως «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορονοπάρτι».
Για το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων τόνισε πως «δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.

Σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, υπογράμμισε ότι «εάν δεν είχε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1000 κρούσματα ημερησίως.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το