Τοπικά

Φωτοβολταϊκά στο λιμάνι του Βόλου

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αποθήκες του λιμανιού προχωρεί άμεσα ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ο οποίος ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό με ανάδοχο την «BIG SOLAR A.E.» και δαπάνη 129.900 ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα θα ενισχύσει και τα οικονομικά του Οργανισμού, αφού η ΔΕΗ θα συμψηφίζει την παραγόμενη ενέργεια με το κόστος της αντίστοιχης ηλεκτρικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Γεώργιος Τοζίδης τόνισε ότι η εν λόγω επένδυση αποτελεί πιλότο για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακόμη ο Οργανισμός εκπονεί μεγάλη μελέτη για την τροφοδοσία των πλοίων που έρχονται στο λιμάνι του Βόλου με ηλεκτρική ενέργεια, που έχει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή συγκριτικά με το πετρέλαιο ή άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται.

«Η επιταγή για ένα πράσινο και έξυπνο λιμάνι είναι μια αναπόδραστη αναγκαιότητα που δεν σχετίζεται μόνο με το περιβάλλον και την κοινωνία αλλά και με την ίδια την αποτελεσματικότητα του λιμανιού στην εξυπηρέτηση των χρηστών του», επισημάνθηκε.
Σημειώνεται ότι με το περιβαλλοντικό πρότυπο PERS, που έχει αναπτύξει η Ένωση Λιμένων Ευρώπης, έχει πιστοποιηθεί το λιμάνι του Βόλου.
Στο μεταξύ ακόμη βαλτωμένο παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για την αναβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας , δηλαδή η ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ) της επένδυσης που αφορά στην προμήθεια ενός αυτοκινούμενου γερανού 120 τόνων για διακίνηση όλων των φορτίων και ενός μηχανήματος για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Το συνολικό κόστος και των δύο μηχανημάτων ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ.

Η πρόταση χρηματοδότησης υποβλήθηκε τον Ιούνιο 2018, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η οριστική ένταξη λόγω προσκομμάτων της υπηρεσίας κρατικών ενισχύσεων».
Η καθυστέρηση εμποδίζει το λιμάνι να δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε να αποτελεί μηχανή ανάπτυξης της ίδιας της πόλης καθώς γύρω από τη δραστηριότητα του λιμανιού εκ των πραγμάτων δημιουργείται ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που μέσα του φιλοξενούνται δεκάδες βιομηχανικοί, βιοτεχνικοί και εμπορικοί κλάδοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το