Οικονομία

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Αντίστροφη μέτρηση για τον οδηγό του προγράμματος – Το ύψος των επιδοτήσεων και οι αιτήσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, καθώς ο οδηγός αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στον Ιανουάριο. Η εκκίνηση των αιτήσεων προσδιορίζεται έως τον Μάρτιο.

Τον εν λόγω οδηγό αναμένουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr.

Το πρόγραμμα αφορά 250.000 άδειες, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση. Πάντως, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να επεκταθεί σε πάνω από 250.000, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 30% – 40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης, αναμένεται να αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Η μεθοδολογία ένταξης αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.

Κατ’ αρχάς, το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.

Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.

Όπως εξηγούν ενεργειακοί αναλυτές στην Ημερησία, εκτιμάται ότι οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν».

Εφόσον δηλαδή το πρόγραμμα καλύπτει δυνητικά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,5 εκατ. kW και από την εφαρμογή του προγράμματος προκύπτει πως από τους 250.000 δικαιούχους μπαίνουν στο πρόγραμμα 1,5 – 2 εκατ. kW, το πρόγραμμα θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο και για άλλους δικαιούχους.

Οι επιδοτήσεις
Οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι δύο ταχυτήτων:

30% – 40% για όσους επιλέξουν να εγκαταστήσουν απλό φωτοβολταϊκό
60% για όσους εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό με μπαταρία στην οποία θα μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό εφόσον δεν χρησιμοποιείται
Με το σχήμα αυτό, το υπουργείο Ενέργειας επιθυμεί να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, καθώς έτσι διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για το κάθε νοικοκυριό και την κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί.

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση στα πρότυπα του Εξοικονομώ.

Όπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές, δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει το σύστημα εισοδηματικών κριτηρίων, στο μοντέλο του Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή, καθώς η επένδυση που απαιτείται είναι σημαντική.

Η εμπειρία, άλλωστε, του Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή έδειξε ότι ακόμα και για τις ηλεκτρικές συσκευές, ναι μεν κάποιοι πήραν το voucher για να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, αλλά όταν έφτασε η ώρα δεν είχαν τα χρήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οπότε, πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς.

Έτσι, εκτιμάται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η επιλογή των δικαιούχων να γίνει με τη μέθοδο της προτεραιοποίησης των δικαιούχων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το