Πολιτισμός

«Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…» – Παρουσιάστηκε το λεύκωμα του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Σκιάθου

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του κτιρίου «Ματσάγγου» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…», μια έκδοση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Ο συνταξιούχος πλέον πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου κ. Γιάννης Παρίσης αναφέρθηκε στο λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…», το οποίο εκδόθηκε μετά από μία κοπιώδη προσπάθεια, η οποία κράτησε πάνω από 20 χρόνια.
«Η συγκέντρωση των φωτογραφιών κράτησε παραπάνω από 20 χρόνια και τελικά αξιωθήκαμε και τυπώθηκε το βιβλίο-λεύκωμα. Η αρχή έγινε με χρονιάτικα ημερολόγια, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν όλες τις φωτογραφίες, γιατί το αρχείο είναι τεράστιο» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «το αρχείο ήταν αναξιοποίητο μέχρι τώρα και αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησής του, ενώ πιστεύω πως θα ακολουθήσει και δεύτερη».

Το λεύκωμα αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, σύμφωνα με τον ίδιο. «Μέσα στο λεύκωμα βλέπει και γνωρίζει κανείς όλα τα επαγγέλματα εκείνα τα χρόνια στη Σκιάθο, όλες τις πνευματικές και εορταστικές εκδηλώσεις, την εργασία που έκαναν οι άνθρωποι τότε εντός και εκτός του νησιού» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί παράλληλα κι έναν οδηγό για τους νεότερους της Σκιάθου, οι οποίοι θα γνωρίσουν τα επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.
«Θυμάμαι αμέτρητους ψαράδες με απλωμένα τα δίχτυα, που ξενυχτούσαν για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να κάθονται και να μπαλώνουν τα δίχτυα, να τραγουδούν και μετά να τρώνε όλοι μαζί μέσα στο καΐκι την κακαβιά, πράγματα που δεν υπάρχουν πλέον» τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας ανέφερε πως είχε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται δίπλα στον καπετάν Γιάννη Παρίση από τότε που το συγκεκριμένο λεύκωμα ήταν ακόμη ιδέα και με μεγάλη χαρά βοήθησε στο να υλοποιηθεί.
«Είναι μία πολύ σπουδαία έκδοση, διότι έχει διασώσει ένα σπουδαίο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού του νησιού με αναφορές από την καθημερινότητα, τη ναυτοσύνη του νησιού και από τη σπουδαία ναυτική παράδοση, μία έκδοση που αποτελεί παρακαταθήκη για τους νεότερους» σημείωσε για να προσθέσει πως είναι η νεότερη ιστορία του νησιού από τότε που υπάρχει η φωτογραφία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία 1960.

«Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια του καπετάν Γιάννη Παρίση εδώ και πολλά χρόνια για να γίνει η συλλογή αυτού του αρχείου, που πάντα στόχο είχε να γίνει μία έκδοση κάποια στιγμή και εύχομαι σύντομα να προχωρήσει και στη δεύτερη έκδοση, στην οποία ο Δήμος θα σταθεί αρωγός» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός», ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός – αρχειονόμος, έκανε την πρώτη παρουσίαση, ενώ ακολούθησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και ο Γιάννης Φαφούτης, φωτογράφος – ερευνητής, παρουσίασε μια προβολή ψηφιακής απεικόνισης από το υλικό του λευκώματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το