Τοπικά

“Φωτογραφίζοντας μνημεία στη Σκιάθο”

IMG_8790

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εργαστήρι φωτογραφίας “Φωτογραφίζοντας μνημεία” στη Σκιάθο, στο διάστημα 3-5 Απριλίου, με τη συνδιοργάνωση της MONUMENTA και του πολιτιστικού συλλόγου “Η Σκιάθος”.

Η Σκιάθος είναι ο πρώτος σταθμός, εκτός Αθηνών, στον οποίο εγκαινιάστηκε η σειρά επισκέψεων που σκοπεύει να υλοποιήσει η MONUMENTA σε διάφορες περιοχές προσφέροντας βασικές γνώσεις γύρω από τη φωτογράφιση μνημείων και προωθώντας την καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από τις τοπικές κοινωνίες.

μαθήματα

Το εργαστήρι διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του πολιτιστικού συλλόγου “Η Σκιάθος” με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία MONUMENTA, για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα της MONUMENTA «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα».

Το εργαστήρι υλοποιήθηκε από τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο και περιελάμβανε θεωρητικό μέρος: εισαγωγή στις τεχνικές λήψης φωτογραφιών και τις βασικές ρυθμίσεις και πρακτική εξάσκηση με έμφαση στην τεχνική της φωτογραφικής σύνθεσης αρχαιοτήτων και τοπίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που πραγματοποιήθηκε στον οικιστικό ιστό της Σκιάθου. Την πρακτική εξάσκηση ακολούθησε η κριτική ανάλυση των φωτογραφιών.

Η MONUMENTA από το φθινόπωρο του 2012 διοργανώνει σε συνεργασία με τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool τον κύκλο εργαστηρίων “Φωτογραφίζοντας Μνημεία” που μέχρι σήμερα αριθμεί 8 αυτοτελείς ενότητες. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών προσεγγίσεων πάνω στην έννοια του Μνημείου με τη θεματική τους να παραλλάσσει κάθε φορά από τις αρχαιότητες και τα αρχιτεκτονικά μνημεία της νεότερης εποχής, μέχρι τον δημόσιο χώρο, την αστική πολεοδομία και το φυσικό τοπίο, μέσα και γύρω από την πόλη, ακολουθώντας τα ποικίλα ενδιαφέροντα και τις πολλές δράσεις της MONUMENTA.

IMG_8718

Στόχος των εργαστηρίων είναι αφενός να παρέχουν βασικές γνώσεις τεχνικής, κυρίως με άξονα την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική φωτογραφία, αφετέρου να εμβαθύνουν στην κριτική μελέτη των αντίστοιχων φωτογραφικών εφαρμογών και χρήσεων, καθώς βεβαίως και να οξύνουν την προσωπική δημιουργική και φωτογραφική ματιά των συμμετεχόντων. Μέχρι στιγμής συνολικά πάνω από 70 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια και πέρα από το πλουσιότατο φωτογραφικό έργο που έχουν παράγει, έχουν συνεισφέρει καίρια στη συνεχή και ανοικτή συζήτηση πάνω στα Μνημεία και τις φωτογραφικές τους αναπαραστάσεις.

Ο Στέργιος Καράβατος (MA in Photographic Studies, Un. of Leiden, NL) έχει εργαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων κι έχει συνεργαστεί με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη διεξαγωγή φωτογραφικών εργαστηρίων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το