Τοπικά

Φωτίζουν τα σπίτια τους με μεγάλες καμένες λαμπάδες – Χωρίς ρεύμα άποροι συμπολίτες στη συνοικία Αγ. Αναργύρων

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί ακόμη και στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, όπως είναι η θέρμανση. Συμπολίτες που βρίσκονται σε ένδεια, ζητούν από ναούς όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και καμένες μεγάλες λαμπάδες για να τις κόψουν και να έχουν το βράδυ φως στο σπίτι τους.
Τέτοιου είδους περιστατικά εντοπίστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων μια περιοχή της πόλης που έχει λαϊκά κοινωνικά στρώματα και πολλές οικογένειες με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα.

Τρανή απόδειξη το γεγονός πως καθημερινά όλο και καινούρια άτομα εγγράφονται στον κατάλογο με το δωρεάν συσσίτιο που προσφέρει η εκκλησία μεταξύ αυτών και οικογένειες που στο παρελθόν δεν είχαν εμφανίσει τέτοιου είδους οικονομικές δυσκολίες. Η κρίση όμως είναι παρούσα παρότι η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ απλώς επιβεβαίωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή έξι στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Αυτή την περίοδο από τον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων σιτίζονται 100 άποροι, μοναχικά άτομα, ζευγάρια, αλλά και οικογένειες, όταν πριν το 2010 δεν ξεπερνούσαν τα 60 αυτές οι περιπτώσεις.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων π. Νικόλαος Νασιώκας επισήμανε πως «και φέτος το Σπίτι Γαλήνης της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων προσφέρει δωρεάν συσσίτιο σε 100 και πλέον άτομα. Στις 100 και πλέον μερίδες φαγητού συμπεριλαμβάνεται και το συσσίτιο σε μαθητές, ενώ από φέτος προσφέρουμε πρωινό και σε άλλα σχολεία. Η κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Οικογένειες που ουδέποτε στα 20 χρόνια λειτουργίας του Σπιτιού Γαλήνης ζήτησαν βοήθεια, από φέτος απευθύνθηκαν σε εμάς για να τους βοηθήσουμε στο θέμα της σίτισης. Πριν λίγες ημέρες εγγράψαμε μια τετραμελή οικογένεια που δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα νέο στοιχείο της ένδειας των ανθρώπων που προκαλεί και θλίψη είναι πως οι άνθρωποι έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να μας ζητούν μεγάλες καμένες λαμπάδες για να τις κόβουν και τις ανάβουν το βράδυ στα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν ρεύμα και πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να εξυπηρετηθούν. Είναι οι μεγάλες λαμπάδες που ανάβουν οι πιστοί για κάποιο τάμα».
Παράλληλα ο π. Νικόλαος επισήμανε πως παρά την ευρύτερη δυσκολία οι πιστοί βοηθούν και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ενορίας για στήριξη ώστε να υπάρχουν καθημερινά δεκάδες μερίδες φαγητού. Παράλληλα έχουμε συγκεντρώσει γραφική ύλη, ως εφεδρεία, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες των μαθητών που ενδέχεται να προκύψουν. Έτσι δεν θα μπορούν να προβληματίζονται για τα απαραίτητα σχολικά είδη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το