Πολιτισμός

«Φωτίζοντας τα βιβλία με τη γραφή Μπράιγ» – Χρηματοδοτήθηκε το έργο του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις»

«Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του έργου «Φωτίζοντας τα βιβλία με τη γραφή Μπράιγ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου Θέτις» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Όπως τονίζεται, «στη Γενική Συνέλευση της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας που παρακολουθήσαμε τον Μάιο 2019 στην Ξάνθη, ενημερωθήκαμε για το Πρόγραμμα Active Citizens Fund και την ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση έργων με σκοπό την ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων και την ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών».
Και προστίθεται: «Σαν Σοροπτιμίστριες, πάντα ευαίσθητες σε θέματα ίσων ευκαιριών, εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, αποφασίσαμε να υποβάλλουμε μία εμπεριστατωμένη μελέτη για επιχορήγηση».
Από τις 222 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πανελλαδικά, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 42 έργα, μεταξύ των οποίων και το έργο του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις με θέμα «Φωτίζοντας τα βιβλία με τη γραφή Μπράιγ».

Τα γράμματα αντικαθίστανται με ανάγλυφες κουκκίδες, οι οποίες σε συνδυασμούς δημιουργούν το κείμενο και διαβάζεται ψηλαφώντας με το δάκτυλο

Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των ανθρώπων με αναπηρία όρασης και είναι ένα είδος «απτού αλφαβήτου». Τα γράμματα αντικαθίστανται με ανάγλυφες κουκκίδες, οι οποίες σε συνδυασμούς δημιουργούν το κείμενο. Διαβάζεται ψηλαφώντας με το δάκτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Η αναλογία εκτύπωσης είναι 1:4, δηλαδή για μία συμβατικά εκτυπωμένη σελίδα χρειάζονται τέσσερις εκτυπωμένες σε γραφή Μπράιγ.
Στον Βόλο λειτουργεί από το 2007 το «Σωματείο Μάγνητες Τυφλοί», ένα δραστήριο σωματείο με περισσότερα από 200 εγγεγραμμένα μέλη με αναπηρία όρασης. Σκοπός του είναι να προσφέρει ενημέρωση, στήριξη και εκπαίδευση. Είναι πιστοποιημένο κέντρο εκμάθησης γραφής Μπράιγ, όχι μόνο για τα μέλη του και για τους φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και για απλούς πολίτες. Επίσης λειτουργεί τυπογραφείο γραφής Braille για εκτυπώσεις βιβλίων, τιμοκαταλόγων, πινακίδων κ.λπ.
«Το δραστήριο αυτό Σωματείο που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια στις αντιξοότητες της ζωής, αποφασίσαμε να στηρίξουμε με το έργο αυτό, προσφέροντας 4 γραφομηχανές ειδικού τύπου Perkins, ικανή ποσότητα γραφικής ύλης, διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες, και 50 βιβλία παιδικά, λογοτεχνικά, ποιητικές συλλογές, αρχαίας ελληνικής γραμματείας για να εμπλουτίσουμε τη δανειστική βιβλιοθήκη τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Είναι μία βοήθεια χωρίς ημερομηνία λήξης, διότι θα είναι στη διάθεση όλων σε βάθος χρόνου, χρήσιμη και απαραίτητη για την εκπαίδευση και καλλιέργεια του πνεύματος.

Σε μία λιτή, λόγω ειδικών συνθηκών, τελετή παράδοσης που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, παραδόθηκαν στα γραφεία του Σωματείου οι 4 γραφομηχανές τύπου Perkins, που αποτελεί το πρώτο στάδιο του έργου, με τις σοροπτιμίστριες να εύχονται να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών τους, καθώς υποστηρίζουν την άποψη ότι «τα άτομα με αναπηρία όρασης δεν είναι άτομα μειωμένων δυνατοτήτων, αλλά άτομα μειωμένων ευκαιριών».
Το πρόγραμμα Active Citizens Fund, ύψους € 12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
#activecitizensfund_GR #ACF_GR #activecitizens #civilsociety@EEA and Norway Grants @EEA Grants Greece @Bodossaki Foundation @SolidarityNow #soroptimist_thetis.
Από τη μεριά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» του προγράμματος επιμελούνται η πρόεδρος Νένα Ζήση και η υπεύθυνη προγράμματος Μίτση Πασιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το