Ελλάδα

Φωτιές στην Ελλάδα: 181 πυρκαγιές σε 24 ώρες – Τα επικίνδυνα μέτωπα

Ενα από τα πιο δύσκολα 24ωρα πέρασαν από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, προεξάρχουσας της πολιτικής προστασίας, καθώς ξέσπασαν 60 δασικές και 121 αστικές πυρκαγιές μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.
Στον Υμηττό, όπου δόθηκε μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στο δάσος της Καισαριανής, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Ωστόσο, επιτόπου συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ενεργές, ενώ η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, που είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Μετά την πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, που κατέκαψε το 1/4 του μικρού νησιού, ακολούθησε τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά στον Υμηττό, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κεφαλονιά, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στην τοποθεσία Αγκώνας. Πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν και στη Βάρδα της Ηλείας, όπου η φωτιά καίει από χθες Κυριακή και σύμφωνα με την Π.Υ. τέθηκε υπό μερικό έλεγχο πριν από λίγες ώρες, ενώ στο μέτωπο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή του Δορίσκου.

Στη Νέα Πεντέλη, η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ, ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί αλύπητα από τον πύρινο εφιάλτη, ενώ και στην Αχαΐα υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα, στα οποία η Πυροσβεστική έδωσε ολονύχτια μάχη.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1160783870545027074

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα
Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν υπάρχει πουθενά «κόκκινο» (κίνδυνος κατηγορίας 5), σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς, (κατηγορία 4).
Συγκεκριμένα, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Οι θυελλώδεις άνεμοι ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πυρκαγιάς
Όπως αναλύει ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν σήμερα ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων παρατηρούμε τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Ρωσίας με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, που είναι και ο λόγος των πολύ ισχυρών ανέμων με εντάσεις ακόμη και 8 μποφόρ μέσα στο Αιγαίο.

Έτσι για σήμερα Δευτέρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η διατήρηση των θυελλωδών βοριάδων. Στην ουσία παρατηρούνται δύο φαινόμενα από τα οποία το ένα λαμβάνει χώρα στη θάλασσα και απαντάται στο φαινόμενο του καναλισμού, ενώ το άλλο στην ηπειρωτική χώρα και απαντάται στο φαινόμενο του καταβάτη ανέμου.

ΚΑΝΑΛΙΣΜΟΣ
Καθώς ο άνεμος προσπαθεί να περάσει ανάμεσα από δύο νησιά, εξαιτίας του στενέματος που δημιουργείται, ενισχύεται απότομα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που πνέουν στις τριγύρω θαλάσσιες εκτάσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά στις Κυκλάδες, όπου πολλά νησάκια γειτνιάζουν μεταξύ τους δημιουργώντας τέτοια στενέματα. Γνωστά είναι το στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο), της Κύθνου, της Σερίφου, της Σίφνου κ.λπ.

ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ ΑΝΕΜΟΣ
Καθώς ο αέρας κατέρχεται από την πλαγιά ενός ορεινού όγκου, ενισχύεται σημαντικά και γίνεται πολύ θερμός και ξηρός. Είναι άνεμοι που αυξάνουν κατά πολύ τα επίπεδα επικινδυνότητας πυρκαγιάς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στον χάρτη των ανέμων με το κόκκινο χρώμα εντοπίζουμε για σήμερα Δευτέρα τις περιοχές με εντάσεις ανέμου κοντά στα 8 με 9 μποφόρ με έμφαση τις Κυκλάδες.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, όπως μπορούμε να δούμε στον τελευταίο χάρτη, οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές τιμές, κοντά στους 40°C, εντοπίζονται για σήμερα Δευτέρα σε Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, με τις υπόλοιπες περιοχές να κυμαίνονται κοντά στους 36°C με 38°C, και σε αυτό θα βοηθήσουν πολύ τα ενισχυμένα μελτέμια, που από τη μία δροσίζουν περιοχές μέσα στο Αιγαίο και που βρέχονται από αυτό, αλλά από την άλλη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Και αύριο Τρίτη διατηρούνται οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι και μαζί τους και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά προς το απόγευμα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των ανέμων, και αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον υδράργυρο να ανέβει την Τετάρτη πρόσκαιρα όμως, μιας και την Πέμπτη 15 Αυγούστου μια διαταραχή από τα βόρεια Βαλκάνια θα προσεγγίσει την περιοχή μας, επαναφέροντας την μεσημεριανή αστάθεια στα ηπειρωτικά αλλά και τις πιο ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες».
Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το